EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
ZEMLJA
Pisac:  Grupa autora

Izdavač:  Mladinska knjiga

ISBN:  9788684213305

Prevodilac:  Olivera Nićiforović-Babac

Broj stranica:  520

Format:  31cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2008

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:92.80  €
Sa popustom: 83.52 €
   

RASKOŠAN VIZUELNI VODIČ
S enciklopedijom Zemlja pođite na uzbudljivo putovanje, neka vas provede kroz podmorske kanjone do bujnih kišnih šuma, kročite na polarne kape i još dalje…

SLIKE KOJE ODUZIMAJU DAH
Posebnu notu knjizi daju fantastične fotografije koje savršeno upotpunjuju temu o kojoj se priča. Pogledajte kako izgleda užarena pustinja Atakama, vulkan-planina Etna i njene silovite erupcije, preplivajte reku Nil, brodite moćnim Pacifikom. Prošetajte neprohodnom amazomskom prašumom, ronite uz Veliki koralni greben...

SVEOBUHVATAN PRIRUČNIK
Čitajte o procesima koji su uobličavali planetu posljednjih 4,6 milijardi godina. Primijetićete da se kroz cijelu knjigu rasvetljava složena mreža odnosa između različitih Zemljinih sistema i životnih zajednica. Posebna pažnja posvijećena je i aktuelnom odnosu čovjeka prema svojoj okolini, razmatrajući u tom kontekstu i rast ljudske populacije u budućnosti, uništavanje šuma, globalno zagrijevanje.

JASNO IZLAGANJE
Lako razumljiv tekst pomaže shvatanju složenih procesa koji se odigravaju na Zemlji. Isto tako, na jednostavan način izložene su i kompleksne naučne teorije o pojedinim pojavama i fenomenima, kao što je teorija o postanku Zemlje, nastajanju podvodnih grebena, ili objašnjenje posljedica klimatskih promjena. Opisi najvažnijih karakteristika tla, mora i atmosfere dopunjeni su jasnim ilustracijama. Uz svaku navedenu lokaciju nalazi se i detaljna mapa.

KRATAK OPIS POGLAVLJA
U uvodnom dijelu planeta Zemlja se posmatra kao cjelina i opisuje se istorija njenog nastanka i mjesto među ostalim planetama Sunčevog sistema, njen sastav i aktivnosti u njenoj unutrašnjosti, uključujući i katalog stijena i minerala.

KOPNO

U ovom dijelu dat je opis čvrstog omotača Zemlje. Opisuju se pojave koje nastaju djelovanjem sila u njenoj unutrašnjosti, kao i djelovanjem vetra, vode i leda. Prikazane su zone vegetacije ali i mjesta gde ljudi imaju dominantan uticaj.

MORE

Opis pet okeana i svojstava vode. Dat je prikaz složene topografije morskog dna, zatim su tu morske struje, plima i osjeka, a opisani su i načini na koje okeani oblikuju rubove kontinenata. U poglavlju ćete naći i katalog svjetskih mora i okeana.

ATMOSFERA

Iznose se osnovne karakteristike Zemljinog vazdušnog omotača i njegov uticaj na život na Zemlji. Sadrži katalog klimatskih tipova i tipova oblaka.

TEKTONIKA ZEMLJE

Opisane su tektonske ploče, njihovo kretanje i uticaj tog kretanja na Zemljinu površinu. Poglavlju je pridružen katalog sedam glavnih, kao i nekih manjih ploča. Na kartama je prikazana gustina naseljenosti i političke granice.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar