EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
SARAJEVSKA AUDICIJA SE VRAĆA U CRNU GORU

Čuvena Sarajevska audicija vraća se u Crnu Goru. Legendarna predstava koja se prvi put pojavila 1985. godine, tokom marta i aprila biće odigrana u Podgorici i drugim crnogorskim gradovima. 

Jedan od idejnih tvoraca Audicije, koju je tada pogledalo više od milion gledalaca, bio je Željko Ninčić, koji se u ovoj predstavi pojavljuje i kao glumac. U narednom period uslijediće adaptacije ove predstave, Nova Audicija (1990) i Najnovija audicija (1998) koja je izvođena preko hiljadu puta pri tom  okupivši preko pola miliona gledalaca.

Sada, u Audiciji 4, autor je napravio spoj starog i novog, pa je pored starih likova i njihovih nezaboravnih scena, prateći duh vremena u kojem živimo, uključio i nove likove. Tu su po prvi put Crnogorac Vuk Medojević zvani Lisica, Radojka Janša (Srpkinja iz Babušnice udata u Sloveniji), Asfaltina Kurajbegović (tek izašla iz zatvora) i Džemsudin Šimširpašić iz sarajevske čaršije, koji živi na raskršću ulica Abdulaha Sidrana i Emira Kusturice.

Zašto je Veseli (izbjeglica iz Bosne) pobjegao ne samo iz Kanade, već i iz Londona? Što mu se dogodilo s oba uha? Crnogorac,Vuk Medojević-Lisica pušta brkove da bi ličio na majku, a što pušta da bi ličio na oca? Zašto Marinko Ćutuk ne nosi više majicu na kojoj je Stari most, već majicu na kojoj je  Haški tribunala? A, koji lik sada nosi umjesto Tita? Kako je Asfaltina dobila ime i pri tome još imala sreće? Radojka Janša radi kao animir dama u sexi baru. Kako animira Srbe, a kako Hrvate i Bošnjake -&nb

 
 
Ostale Zanimljivosti
29.10.2019
Vjerujemo da su knjige nastale ili kao plod mašte autora ili inspiracijom iz svakodnevnog života. Nije rijedak slučaj kada za neke poznate naslove knjiga saznamo i anegdote od auora kako su i nastale ili neke informacije nakon objavljivanja iz štampe.
02.04.2019
Opet kreće Sajam! Opet kreće proljeće, a sa njim i sajam knjiga – mogla bi glasiti parafraza poznate dječije pjesme, adekvatna aktuelnom momentu, kada sa nestrpljenjem iščekujemo početak 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Pred nama je nedjelju dana u kojima će i dječija književnost, te književnost za odrasle, stručna literatura, publisictika, ali i izložbene postavke na nekoliko zanimljivih tema učiniti da naš Glavni grad – makar nakratko – u potpunosti diše širokim, knjižnim njedrima. Ovogodišnji, četrnaesti Sajam koncipiran je tako da zadovolji različite čitalačke afinitete, ni u jednom segmentu ne stavljajući kvantitet ispred kvaliteta. U tom duhu može se čitati i slogan manifestacije: „Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu“. U vremenu kada se informacione tehnologije nameću kao uporna konkurencija knjizi, sa svojim novim, viralnim i hibridnim žanrovima, nastojimo da Sajmom ukažemo na neprolaznu vrijednost ispisane hartije, na činjenicu da je knjiga, u formi kakvu je uz manje promjene poznajemo stotinama godina unazad, i dalje neprikosnoven nosilac ljudskog saznanja. Vremena se mijenjaju, mnoge stare stvari nestaju i mnoge nove isplivavaju iz ubrzanog transformisanja civilizacije, ali knjiga ostaje i opstaje, potvrđujući da joj nema alternative, da je je nedodirljiva u svojoj višestrukoj važnosti. Svjesni svega rečenog, afirmaciji knjige i ovoga samo puta pristupili sa posebnom pažnjom. Na stotinak štandova biće izloženi najaktuelniji naslovi po promotivnim cijenama, ali i pregršt vrijednih knjiga iz raznih oblasti i epoha. Takođe, ugostili smo pisce iz Crne Gore i regiona, čije knjige ubiraju pozitivne kritike na brojnim eminentnim adresama. S našim posjetiocima družiće se dobtinik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, zatim Faruk Šehić, Zoran Ferić, Jelena Lengold, Enes Halilović, Miraš Martinović, Damir Karakaš, Barbara Delać, Aleksandar Bečanović, Edin Smail
06.03.2019
Ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA 2019." koji će trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. biće svečano otvoren večeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvoriće ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knjižari na Trgu Republike možete kupiti karte za predstojeće predstave u KIC Budo Tomović.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knji
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obilje