EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
HADÄIĆ DOBITNIK OVOGODIŐNJE NAGRADE ôRISTO RATKOVIĆ

Ovogodišnju knji×evnu nagradu Risto Ratković,  ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju, laureatu Ibrahimu Had×iću, za knjigu poezije Duge senke - kratkih pesama.

Nagrada ovogodišnjem laureatu Ibrahimu Had×iću uručena je završne večeri manifestacije. Iste večeri uručene su i nagrade za mlade pjesnike do 27 godina. Prva nagrada pripala je Safiji Vehabović iz Zenice, druga nagrada dodijeljena je Tinu De×eliću iz Zagreba, dok je treća nagrada pripala Aleksandru Gavraniću iz Podgorice.

Odluku ×irija obrazlo×io je Bogić Rakočević, ističući da je nagrađena knjiga protkana melanholijom, satiričnim nanosima i direktnom ironijom koja je neprekidno sjenči.

Pjesnik sa određene iskustveno-saznanje distance  propitkuje sjećanja i propipava izvjesne duhovne entitete dolazeći do zaključka 'ne znam šta sam', nakon sagledavanja sopstvene pozicije u kraćem osvrtu na istoriju balkanskih naroda. Misli koje u svom antropološkom ključu te×e ka odgonetanju vječitih pitanja ljudske egzistencije ovdje se opredmećuju u različitim oblicima i na razne načine - kazao je Rakočević

 
 
Ostale Zanimljivosti
06.03.2019
Ovogodi┼ínji dobitnik nagrade "Knji┼żevni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najve─çih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdava─Źa i pisaca "BOOKA 2019." koji ─çe trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdava─Źa i pisaca BOOKA 2019. bi─çe sve─Źano otvoren ve─Źeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvori─çe ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdava─Źa i pisaca ─Źiji je cilj da pored izdava─Źa i autora, okupi knji┼żevne kriti─Źare i ljubitelje pisane rije─Źi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposje─çenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupa─Źnim cijenama posjetiocima i ─Źitaocima pribli┼żava pisanu rije─Ź i ─Źini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knji┼żari na Trgu Republike mo┼żete kupiti karte za predstoje─çe predstave u KIC Budo Tomovi─ç.
27.02.2016
Knji×evnik i prevodioc Klaudija Magrisa okupio je brojne italijanske pisace, izdavače, urednike, advokat koji su potpisala javni predlog Ővedskoj akademiji da Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelovu nagradu za knji×evnost.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knji×evnika Umberta Eka, koji je proÜlog petka preminuo u Milanu u 85. godini.
20.10.2015
Presti×no knji×evno priznanje koje se svake godine dodjeljuje za najbolji roman objaveljen na engleskom jeziku, nagrada Buker, ove godine dodijeljena je 44- godiÜnjem D×ejmsu za roman inspirisan Bob Marlijem.
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obilje×ava se kao Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji joÜ postoji u većem dijelu svijeta.
08.09.2015
Na 15. Međunarodnim knji×evnim susretima äCum grano salisô nagradu äMeÜa Selimovićô, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini, dobio je srpski knji×evnik Filip David za roman äKuća sećanja i zaboravaô.
08.09.2015
OvogodiÜnju knji×evnu nagradu ôRisto Ratković", ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju, laureatu Ibrahimu Had×iću, za knjigu poezije ôDuge senke - kratkih pesamaö.