EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
FILIP DAVID DOBITNIK REGIONALNE KNJIÄEVNE NAGRADE

Na 15. Međunarodnim knji×evnim susretima Cum grano salis nagradu Meša Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini, dobio je srpski knji×evnik Filip David za roman Kuća sećanja i zaborava.

Odluku o laureatu nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2014. godini donio je ×iri u sastavu akademik Enes Karić, predsjednik ×irija, i članovi Julijana Matanović, Milorad Popović, Had×em Hajdarević i Vladimir Arsenić. Regionalna knji×evna nagrada Meša Selimović dodeljuje se za najbolji roman objavljen na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Autoru najboljeg romana Filipu Davidu uručena je skulptura Pero i mastionica, te novčana nagrada od 7.000 konvertibilnih maraka. Roman Kuća sećanja i zaborava dobitnik je i Ninove nagrade za 2014. godinu. 

Istovremeno, David kroz tekst pokušava ponuditi nekoliko od mogućih odgovora na pitanje šta je suština zla. Koja je, kako se nagoveštava, neodvojiva od ljudske sudbine. Oslanjajući se na svojevrsno kombinovanje fantastike i dokumentaristike, vešto upotrebljavajući kabalističku tradiciju i jevrejski misticizam, narativ nam nudi različite modele suočavanja sa traumatičnom prošlošću koja podrazumeva i mnogo više od u×asa Drugog svetskog rata. Činjenica da se samo kroz sećanje, ma koliko ono bilo bolno, mo×e zadr×ati ljudskost bitna je odrednica identiteta na prostorima bivše Jugoslavije. Jedino kroz sećanje moguće je nastaviti ×ivot, a zaborav koji se nudi kao neka vrsta leka naposletku biva odbačen jer je la×an. Ova teška, ali utešna misao prati glavnog junaka s kojim se identifikujemo u vozu koji u Evropi uvek ima samo jedan pravac. Dramaturški i jezički precizan, prepun epizoda koje funkcionišu i kao zasebne pripovetke, i kao delovi jedne veće celine, roman Kuća sećanja i zaborava predstavlja, ono što velika knji×evnost uvek i jeste, autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti - saopštio je ×iri.

 
 
Ostale Zanimljivosti
06.03.2019
Ovogodi┼ínji dobitnik nagrade "Knji┼żevni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najve─çih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdava─Źa i pisaca "BOOKA 2019." koji ─çe trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdava─Źa i pisaca BOOKA 2019. bi─çe sve─Źano otvoren ve─Źeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvori─çe ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdava─Źa i pisaca ─Źiji je cilj da pored izdava─Źa i autora, okupi knji┼żevne kriti─Źare i ljubitelje pisane rije─Źi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposje─çenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupa─Źnim cijenama posjetiocima i ─Źitaocima pribli┼żava pisanu rije─Ź i ─Źini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knji┼żari na Trgu Republike mo┼żete kupiti karte za predstoje─çe predstave u KIC Budo Tomovi─ç.
27.02.2016
Knji×evnik i prevodioc Klaudija Magrisa okupio je brojne italijanske pisace, izdavače, urednike, advokat koji su potpisala javni predlog Ővedskoj akademiji da Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelovu nagradu za knji×evnost.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knji×evnika Umberta Eka, koji je proÜlog petka preminuo u Milanu u 85. godini.
20.10.2015
Presti×no knji×evno priznanje koje se svake godine dodjeljuje za najbolji roman objaveljen na engleskom jeziku, nagrada Buker, ove godine dodijeljena je 44- godiÜnjem D×ejmsu za roman inspirisan Bob Marlijem.
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obilje×ava se kao Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji joÜ postoji u većem dijelu svijeta.
08.09.2015
Na 15. Međunarodnim knji×evnim susretima äCum grano salisô nagradu äMeÜa Selimovićô, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini, dobio je srpski knji×evnik Filip David za roman äKuća sećanja i zaboravaô.
08.09.2015
OvogodiÜnju knji×evnu nagradu ôRisto Ratković", ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju, laureatu Ibrahimu Had×iću, za knjigu poezije ôDuge senke - kratkih pesamaö.