EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
POSLJEDNJA KNJIGA UMBERTA EKA

Izdavačka kuća Nave di Tezeo najavila je objavljivanje posljednje knjige  italijanskog književnika Umberta Eka, koji je prošlog petka preminuo u Milanu u 85. godini.
 
 
Papa Satan Aleppe knjiga je eseja o društvu objavljenih u italijanskom nedjeljniku L' Espresso s kojim je Eko blisko sarađivao. 
 
Eko je svojevremeno rekao da naslov, koji sadrži prve tri riječi koje otvaraju poglavlje Pakao u Božanstvenoj komediji Dantea Aligijerija, lijepo predstavlja konfuziju našeg vremena.
 
Eko je bio počasni doktor više od 30 univerziteta širom svijeta i nosilac brojnih odlikovanja. Sveobuhvatno znanje o Srednjem vijeku, Eko je predstavio u romanu Ime ruže, objavljenom 1980. godine koji je kasnije ekranizovan i koji ga je proslavio. 
 
Autor je i djela Fukoovo klatno, Praško groblje,  Ostrvo dana pređašnjeg , Tajanstveni plamen kraljice Loane,  Umjetnost i lijepo u estetici Srednjeg vijeka i Nulti broj.  
 
 
 

 
 
Ostale Zanimljivosti
27.02.2016
Književnik i prevodioc Klaudija Magrisa okupio je brojne italijanske pisace, izdavače, urednike, advokat koji su potpisala javni predlog Švedskoj akademiji da Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelovu nagradu za književnost.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog književnika Umberta Eka, koji je prošlog petka preminuo u Milanu u 85. godini.
20.10.2015
Prestižno književno priznanje koje se svake godine dodjeljuje za najbolji roman objaveljen na engleskom jeziku, nagrada Buker, ove godine dodijeljena je 44- godišnjem Džejmsu za roman inspirisan Bob Marlijem.
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obilježava se kao Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta.
08.09.2015
Na 15. Međunarodnim književnim susretima „Cum grano salis“ nagradu „Meša Selimović“, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini, dobio je srpski književnik Filip David za roman „Kuća sećanja i zaborava“.
08.09.2015
Ovogodišnju književnu nagradu “Risto Ratković", ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju, laureatu Ibrahimu Hadžiću, za knjigu poezije “Duge senke - kratkih pesama”.
28.08.2015
Na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji biće održana svjetska premijera novog dugometražnog dokumentarac pod nazivom "Nevinost upomena", koji govori o turskom nobelovcu Orhanu Pamuku i njegovom romanu "Muzej nevinosti".
17.06.2015
Nobelovac Mario Vargas Ljosa početkom godine debitovao je kao glumac u Španskom nacionalnom pozorištu u Madridu. U predstavi, „Priče o kugi“, tumači lik italijanskog plemića iz XIV vijeka. Inspiraciju za pisanje ovog pozorišnog komada našao je u Bokačovom „Dekameronu“ i predstavlja metaforu savremenog svijeta kojim vlada epidemija terorizma.
10.04.2015
Džordž R. R. Martin napisao je novo poglavlje sljedeće knjige iz serijala Igra prijestola.
24.03.2015
I u Crnu Goru stiže biblioteka na otvorenom! Tačnije, u Podgoricu…