EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
PREMIJERNO:FILM O POSJETI NOBELOVCA VARGASA LJOSE CRNOJ GORI

U susret ovogodišnjoj dodjeli međunarodne nagrade „Književni plamen“ premijerno pogledajte film o posjeti nobelovca Maria Vargasa Ljose Crnoj Gori i osnivanju ove nagrade.

Ovaj dokumentarni film o boravku Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori i ustanovljenju međunarodne literarne nagrade „Književni plamen“ premijerno će se emitovati u srijedu 12. jula u dvadeset časova na TV Vijesti.

Peruanski nobelovac je posjetio Crnu Goru juna 2015. godine, na poziv svog crnogorskog izdavača „Nove knjige“ iz Podgorice. Vargas Ljosa je u toku ove posjete imao više susreta sa svojim crnogorskim čitaocima. Na samom početku boravka nobelovca u Crnoj Gori  u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice Vargas Ljosa se pored čitalaca susreo i sa autorima „Nove knjige“.  Peruanski nobelovac, nakon toga, obišao je Budvu gdje je otvorio Sajam knjiga u okviru festival Grad teatar, i održao svoje književno veče. U Budvi, Mario Vargas Ljosa prisustvovao je i simpozijumu koji je izdavačka kuća „Nova knjiga“ organizovala njemu u čast a na kome su govorili neki od najeminentnijih stručnjaka za latinoameričku prozu iz regiona. Mario Vargas Ljosa, autor koji predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena tzv. „latinoameričkog buma“, uz Borhesa i Garsiju Markesa, u okviru ove, po mnogo čemu, istorijske posjete Crnoj Gori obišao je Cetinje i Njegoševu Biljardu.

Ovaj dokumentarni film predstaviće vam najzanimljivije sekvence iz Vargas Ljosinog boravka u našoj zemlji kao i događaje vezane za uspostavljanje nagrade „Književni plamen“. Za vrijeme posjete Crnoj Gori, kao plod saradnje peruanskog nobelovca i njegovog crnogorskog izdavača „Nove knjige“, utemeljena je i međunarodna nagrada „Književni plamen“ koja se dodjeljuje značajnim imenima svjetske književnosti. Vargas Ljosa je počasni predsjednik žirija za dodjelu ovog međunarodnog priznanja u kojem su neki od najvažnijih teoretičara i univerzitetskih profesora iz regiona. Ova književna nagrada je razumljivo međunarodno prepoznatljiva i jedinstvena i po tome što za predsjednika žirija ima jednog nobelovca tako izuzetne literarne reputacije.

 

 

 
 
Ostale Vijesti
17.06.2018
JU Narodna biblioteka Budve, u ponedjeljak 18. juna sa početkom u 20h organizuje književno veče Nikole Nikolića.
26.04.2018
Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman našeg uvaženog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom „Moja istina“ . Promocija Kalezićeve knjige održaće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro.
20.04.2018
Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
03.04.2018
Književno veče Nikole Nikolića u KIC-u „Budo Tomović“ U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a „Budo Tomović”, u srijedu, 4. aprila, u Multimedijalnoj sali od 19 sati organizuje se književno veče posvećeno stvaralaštvu mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića. Razgovor će voditi teoretičarka umjetnosti i spisateljica Barbara Delać. Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinškim režimima. Piše romane, priče i eseje. Do sad je objavio dva romana: „Čvor“ (Studio Mouse, 2011) i „Meandar“ (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča „Atakama“ (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore - nauka“ (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. Piše književne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
25.03.2018
Da nije bilo jednog sna, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Taj san, koji opisuje Džon Frimen u predgovoru, ubedio je Junga da treba, zapravo da je dužan da objasni svoje ideje onima koji nemaju posebnih znanja o psihologiji.
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se više ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj bilješci na kraju Crnog igrališta, Balša Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak šesnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igrališta.
01.03.2018
„Ministarstvo neizmjerne sreće“, koje se proteže na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o brižljivo organizovanom društvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi žive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, brižljivo regulisanim životima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.
21.02.2018
Društvo za razvoj psihoanalize u Crnoj Gori će 24.02.2018.cgodine u 19h u Gradskoj knjižari, u ulici Ivana Vujoševića 33, održati okrugli sto na temu: “Osvrt na kreativnost iz perspektive psihoanalitičara i umjetnika”.