EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
PREMIJERNO:FILM O POSJETI NOBELOVCA VARGASA LJOSE CRNOJ GORI

U susret ovogodišnjoj dodjeli međunarodne nagrade „Književni plamen“ premijerno pogledajte film o posjeti nobelovca Maria Vargasa Ljose Crnoj Gori i osnivanju ove nagrade.

Ovaj dokumentarni film o boravku Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori i ustanovljenju međunarodne literarne nagrade „Književni plamen“ premijerno će se emitovati u srijedu 12. jula u dvadeset časova na TV Vijesti.

Peruanski nobelovac je posjetio Crnu Goru juna 2015. godine, na poziv svog crnogorskog izdavača „Nove knjige“ iz Podgorice. Vargas Ljosa je u toku ove posjete imao više susreta sa svojim crnogorskim čitaocima. Na samom početku boravka nobelovca u Crnoj Gori  u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice Vargas Ljosa se pored čitalaca susreo i sa autorima „Nove knjige“.  Peruanski nobelovac, nakon toga, obišao je Budvu gdje je otvorio Sajam knjiga u okviru festival Grad teatar, i održao svoje književno veče. U Budvi, Mario Vargas Ljosa prisustvovao je i simpozijumu koji je izdavačka kuća „Nova knjiga“ organizovala njemu u čast a na kome su govorili neki od najeminentnijih stručnjaka za latinoameričku prozu iz regiona. Mario Vargas Ljosa, autor koji predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena tzv. „latinoameričkog buma“, uz Borhesa i Garsiju Markesa, u okviru ove, po mnogo čemu, istorijske posjete Crnoj Gori obišao je Cetinje i Njegoševu Biljardu.

Ovaj dokumentarni film predstaviće vam najzanimljivije sekvence iz Vargas Ljosinog boravka u našoj zemlji kao i događaje vezane za uspostavljanje nagrade „Književni plamen“. Za vrijeme posjete Crnoj Gori, kao plod saradnje peruanskog nobelovca i njegovog crnogorskog izdavača „Nove knjige“, utemeljena je i međunarodna nagrada „Književni plamen“ koja se dodjeljuje značajnim imenima svjetske književnosti. Vargas Ljosa je počasni predsjednik žirija za dodjelu ovog međunarodnog priznanja u kojem su neki od najvažnijih teoretičara i univerzitetskih profesora iz regiona. Ova književna nagrada je razumljivo međunarodno prepoznatljiva i jedinstvena i po tome što za predsjednika žirija ima jednog nobelovca tako izuzetne literarne reputacije.

 

 

 
 
Ostale Vijesti
21.09.2017
Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da će, zbog velikog interesovanja i na zahtjev domaće publike, slavni filmski i pozorišni glumac, pjesnik, muzičar Rade Šerbedžija ponovo posjetiti Crnu Goru. Plan posjete Šerbedžije svom izdavaču Novoj knjizi sačinjen je iz nekoliko segmenata: naime, podgorička publika će 04. oktobra uživati u promociji nove Šerbedžijine knjige poezije Stranac, dok će 05. oktobra uslijediti veliki koncert u hotelu Splendid u Budvi sa početkom u 20h.
14.09.2017
Istanbul, izvorno objavljen 2005. godine, po mnogo čemu je specifična knjiga. To je intimni katalog jednog od najcjenjenijih autora današnjice: djelo koje predstavlja fragemntirane lirske evokacije piščevog rodnog grada sa njegovim vibrantnim ulicama, naslagama istorijskih epoha, spomenicima prohujalih carstava.
24.08.2017
Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, biće predstavljen i ove godine u okviru Međunarodnog sajma knjiga u Pekingu (Bejing International Book Fair) koji se održava u periodu od 23. do 27. avgusta.
18.08.2017
Od utorka 22. avgusta bićete u prilici da uživate u još jednoj knjizi edicije proze Čarlsa Bukovskog u kojoj je život, između dva mamurluka i kockarskih dugova, užasan i ubistven ali uvijek vrijedan življenja. Posljednju knjigu iz ove edicije pod nazivom "Holivud", po specijalnoj cijeni od 4,99€ moći ćete da kupite u svim Gradskim knjižarama i na kioscima uz Vijesti.
18.08.2017
"Posljednja žrtva" Tonija Parsonsa, po ocjeni kolumniste Dejli mejla, je roman koji je svom autoru osigurao mjesto u samom vrhu britanske kriminalističke fikcije. U pitanju je napeti triler u kome na književnu scenu, po četvrti put, stupa detektiv Maks Vulf koji predstavlja originalno i upečatljivo nadovezivanje na tradiciju protagonista britanske tradicije trilera i kriminalističkih romana.
12.08.2017
Mario Puzo, američki pisac italijaskog porijekla, postigao je svjetsku slavu porodičnom sagom o mafijaškoj porodici Korleone Kum. Priča o don Vitu Korleoneu, glavi njujorške mafijaške porodice, inspirisala je kultnu filmsku trilogiju i pomjerila granice literarnih žanrova. Još jedno Puzovo remek-djelo, po mnogim kritičarima, njegov najbolji roman u smislu književnog stila, Srećni hodočasnik možete naći u izdanju Nove knjige iz Podgorice.
12.08.2017
TOMAS MAN (1875.-1955.) je njemački književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1929. godine. Man je svojom prozom obilježio književnu produkciju kako njemačkog govornog područja tako i književno stvaralaštvo šireg, evropskog književnog kruga u prvoj polovici 20. vijeka. Život mu je obilježilo razdoblje slave, uspjeha i situiranosti u građanskom životu, ali i odlasci u lječilišta, željeznička nesreća, putovanja, glasine da je simpatizer sovjetskog režima.
11.08.2017
Zahvaljujući donaciji „Stratex grupe“, JU Narodna biblioteka Budve postala je bogatija za 750 primjeraka knjiga za djecu. Naslovi iz ove donacije, kazali su iz budvanske biblioteke, nabavljeni su preko renomirane podgoričke izdavačke kuće Nova knjiga.
11.08.2017
Od utorka 15. avgusta bićete u prilici da uživate u još jednoj knjizi edicije proze Čarlsa Bukovskog u kojoj je život, između dva mamurluka i kockarskih dugova, užasan i ubistven ali uvijek vrijedan življenja. Šestu knjigu iz ove edicije pod nazivom "Faktotum", po specijalnoj cijeni od 4,99€ moći ćete da kupite u svim Gradskim knjižarama i na kioscima uz Vijesti.
04.08.2017
Od utorka 08. avgusta bićete u prilici da uživate u još jednoj knjizi edicije proze Čarlsa Bukovskog u kojoj je život, između dva mamurluka i kockarskih dugova, užasan i ubistven ali uvijek vrijedan življenja. Petu knjigu iz ove edicije pod nazivom "Palp", po specijalnoj cijeni od 4,99€ moći ćete da kupite u svim Gradskim knjižarama i na kioscima uz Vijesti.