EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
PREMIJERNO:FILM O POSJETI NOBELOVCA VARGASA LJOSE CRNOJ GORI

U susret ovogodišnjoj dodjeli međunarodne nagrade „Književni plamen“ premijerno pogledajte film o posjeti nobelovca Maria Vargasa Ljose Crnoj Gori i osnivanju ove nagrade.

Ovaj dokumentarni film o boravku Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori i ustanovljenju međunarodne literarne nagrade „Književni plamen“ premijerno će se emitovati u srijedu 12. jula u dvadeset časova na TV Vijesti.

Peruanski nobelovac je posjetio Crnu Goru juna 2015. godine, na poziv svog crnogorskog izdavača „Nove knjige“ iz Podgorice. Vargas Ljosa je u toku ove posjete imao više susreta sa svojim crnogorskim čitaocima. Na samom početku boravka nobelovca u Crnoj Gori  u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice Vargas Ljosa se pored čitalaca susreo i sa autorima „Nove knjige“.  Peruanski nobelovac, nakon toga, obišao je Budvu gdje je otvorio Sajam knjiga u okviru festival Grad teatar, i održao svoje književno veče. U Budvi, Mario Vargas Ljosa prisustvovao je i simpozijumu koji je izdavačka kuća „Nova knjiga“ organizovala njemu u čast a na kome su govorili neki od najeminentnijih stručnjaka za latinoameričku prozu iz regiona. Mario Vargas Ljosa, autor koji predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena tzv. „latinoameričkog buma“, uz Borhesa i Garsiju Markesa, u okviru ove, po mnogo čemu, istorijske posjete Crnoj Gori obišao je Cetinje i Njegoševu Biljardu.

Ovaj dokumentarni film predstaviće vam najzanimljivije sekvence iz Vargas Ljosinog boravka u našoj zemlji kao i događaje vezane za uspostavljanje nagrade „Književni plamen“. Za vrijeme posjete Crnoj Gori, kao plod saradnje peruanskog nobelovca i njegovog crnogorskog izdavača „Nove knjige“, utemeljena je i međunarodna nagrada „Književni plamen“ koja se dodjeljuje značajnim imenima svjetske književnosti. Vargas Ljosa je počasni predsjednik žirija za dodjelu ovog međunarodnog priznanja u kojem su neki od najvažnijih teoretičara i univerzitetskih profesora iz regiona. Ova književna nagrada je razumljivo međunarodno prepoznatljiva i jedinstvena i po tome što za predsjednika žirija ima jednog nobelovca tako izuzetne literarne reputacije.

 

 

 
 
Ostale Vijesti
17.11.2017
Posjetite Gradske knjižare i uživajte u popustima koje vam omogućava Super kartica. U narednim mjesecima očekuju Vas popusti od 40% na komplet knjiga za odrasle i na dječije knjige.
09.11.2017
Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine među izlagačima na 40-om zagrebačkom sajmu knjiga, na kojem zagrebačkoj publici predstavljamo najznačajnije romane svjetske književnosti, svjetske bestselere, stručnu literaturu kao i izdanja knjiga za djecu.
07.11.2017
Turski pisac Orhan Pamuk dobitnik Nobelove nagrade za književnost biće gost svog izdavača – izdavačke kuće Nova knjiga i podgoričkog zimskog salona knjiga u periodu od 14. do 17. decembra. 2017. godine.
16.10.2017
VEČERAS PROMOCIJA PARSONSOVIH ROMANA U GRADSKOJ KNJIŽARI U ULICI IVANA VUJOŠEVIĆA 33 Književno veče i promocija Parsonsovih romana kao i druženje sa čitaocima uz potpisivanje knjiga, biće upriličeno u Gradskoj knjižari večeras 16.10 u 19 časova u ulici Ivana Vujoševića 33. Tim povodom pozivamo sve ljubitelje Parsonsove pisane riječi da nam se pridruže.
14.10.2017
Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da će u organizaciji Izdavačke kuće Nova knjiga iz Podgorice našu zemlju posjetiti Toni Parsons, jedan od najznačajnijih britanskih autora današnjice. Toni Parsons je autor internacionalnog književnog fenomena, romana Čovjek i dječak, koji je ubrzo po objavljivanju postao prava literarna senzacija, te je preveden na preko trideset jezika. Nova knjiga, kao crnogorski izdavač Parsonsovih djela, pored Čovjeka i dječaka, objavila je i seriju Parsonsovih romana o detektivu Maksu Volfu koji predstavljaju zanimljiv nastavak britanske žanrovske tradicije, a među kojima spadaju naslovi kao šti su Koljač, Detektviska torba, Klub dželata i Posljednja žrtva. Fenomen Parsons nije mimoišao ni našu zemlju, te njegov književni opus izaziva postojano interesovanje kod domaće čitalačke publike.
12.10.2017
Jedan od najtiražnijih britanskih pisaca, Toni Parsons će posjetiti Crnu Goru u period od 15. do 19. oktobra 2017. godine u organizaciji izdavačke kuće Nova knjiga koja je i izdavač njegovih romana, a uz saradnju sa partnerima ovog događaja: Nacionalnom bibliotekom Crne Gore Đurđe Crnojević, Univerzitetom Donja Gorica, Herceg festom, JU Narodnom bibliotekom Budve, hotelom Hilton iz Podgorice i Međunarodnim podgoričkim sajmom knjiga i obrazovanja. U sklopu Parsonsove posjete, biće organizovan bogat i raznovrstan kulturni program kao veliki broj posjeta i razgovora u institucijama..
10.10.2017
Orhan Pamuk dobitnik je ovogodišnje internacionalne nagrade Književni plamen. Odluka je to žirija za dodjelu ove internacionalne nagrade, a koji čine predsjednik peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa i članovi profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga. Žiri je razmatrao veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svjetskih pisaca. Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci Nove knjige (i gotovo da bi svaki od njih mogao ponijeti ovu nagradu).
08.10.2017
Toni Parsons, jedan od najznačajnijih britanskih autora današnjice, u organizaciji Izdavačke kuće Nova knjiga, a u saradnji sa Ministarstvom kulture posjetiće Crnu Goru .
29.09.2017
Rade Šerbedžija, jedan od najznačajnijih regionalnih filmskih i pozorišnih glumaca, ponovo će posjetiti Crnu Goru i predstaviti se domaćoj publici kroz svoje pjesničko i muzičko stvaralaštvo. Plan posjete Šerbedžije svom izdavaču Novoj knjizi sačinjen je iz nekoliko segmenata: podgorička publika će 04. oktobra biti u prilici da prisustvuje promociji nove Šerbedžijine knjige poezije Stranac, dok će 05. oktobra uslijediti veliki koncert u hotelu Splendid u Budvi sa početkom u 20h.
21.09.2017
Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da će, zbog velikog interesovanja i na zahtjev domaće publike, slavni filmski i pozorišni glumac, pjesnik, muzičar Rade Šerbedžija ponovo posjetiti Crnu Goru. Plan posjete Šerbedžije svom izdavaču Novoj knjizi sačinjen je iz nekoliko segmenata: naime, podgorička publika će 04. oktobra uživati u promociji nove Šerbedžijine knjige poezije Stranac, dok će 05. oktobra uslijediti veliki koncert u hotelu Splendid u Budvi sa početkom u 20h.