EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
PREMIJERNO:FILM O POSJETI NOBELOVCA VARGASA LJOSE CRNOJ GORI

U susret ovogodišnjoj dodjeli međunarodne nagrade „Književni plamen“ premijerno pogledajte film o posjeti nobelovca Maria Vargasa Ljose Crnoj Gori i osnivanju ove nagrade.

Ovaj dokumentarni film o boravku Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori i ustanovljenju međunarodne literarne nagrade „Književni plamen“ premijerno će se emitovati u srijedu 12. jula u dvadeset časova na TV Vijesti.

Peruanski nobelovac je posjetio Crnu Goru juna 2015. godine, na poziv svog crnogorskog izdavača „Nove knjige“ iz Podgorice. Vargas Ljosa je u toku ove posjete imao više susreta sa svojim crnogorskim čitaocima. Na samom početku boravka nobelovca u Crnoj Gori  u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice Vargas Ljosa se pored čitalaca susreo i sa autorima „Nove knjige“.  Peruanski nobelovac, nakon toga, obišao je Budvu gdje je otvorio Sajam knjiga u okviru festival Grad teatar, i održao svoje književno veče. U Budvi, Mario Vargas Ljosa prisustvovao je i simpozijumu koji je izdavačka kuća „Nova knjiga“ organizovala njemu u čast a na kome su govorili neki od najeminentnijih stručnjaka za latinoameričku prozu iz regiona. Mario Vargas Ljosa, autor koji predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena tzv. „latinoameričkog buma“, uz Borhesa i Garsiju Markesa, u okviru ove, po mnogo čemu, istorijske posjete Crnoj Gori obišao je Cetinje i Njegoševu Biljardu.

Ovaj dokumentarni film predstaviće vam najzanimljivije sekvence iz Vargas Ljosinog boravka u našoj zemlji kao i događaje vezane za uspostavljanje nagrade „Književni plamen“. Za vrijeme posjete Crnoj Gori, kao plod saradnje peruanskog nobelovca i njegovog crnogorskog izdavača „Nove knjige“, utemeljena je i međunarodna nagrada „Književni plamen“ koja se dodjeljuje značajnim imenima svjetske književnosti. Vargas Ljosa je počasni predsjednik žirija za dodjelu ovog međunarodnog priznanja u kojem su neki od najvažnijih teoretičara i univerzitetskih profesora iz regiona. Ova književna nagrada je razumljivo međunarodno prepoznatljiva i jedinstvena i po tome što za predsjednika žirija ima jednog nobelovca tako izuzetne literarne reputacije.

 

 

 
 
Ostale Vijesti
18.07.2017
I danas, 200 godina od smrti Džejn Ostin (1775.-1817.), njena djela su aktuelna, filmovi pune bioskopske dvorane, njene junakinje su nam tako poznate, kao da su nam prijateljice…Ne čudi da je tome tako jer Ostinova je u svoje ženske likove unijela čitavu lepezu emocija koje svaka žena može, a najčešće i osjeti za života! Elizabet, Ema, Elinor, Merijen…one žive u nama i mi često, ako ne izgovaramo njihove rečenice, onda ih mislimo!
12.07.2017
Francuski roman Frederika Begbedea predstavlja maestralno i istovremeno ironično nadovezivanje na kanonsku i stamenu tradiciju francuskog romanopisanja. To je priča o jednom intimnom životu, o odrastanju isprepletena sa nimalo sentimentalnom poviješću francuske republike.
12.07.2017
Od utorka 18. jula bićete u prilici da uživate u II knjizi edicije proze Čarlsa Bukovskog u kojoj je život, između dva mamurluka i kockarskih dugova, užasan i ubistven ali uvijek vrijedan življenja. II knjigu iz ove edicije pod nazivom "Bludni sin", po specijalnoj cijeni od 4,99€ moći ćete da kupite u svim Gradskim knjižarama i na kioscima uz Vijesti.
05.07.2017
U susret ovogodišnjoj dodjeli međunarodne nagrade „Književni plamen“ premijerno pogledajte film o posjeti nobelovca Maria Vargasa Ljose Crnoj Gori i osnivanju ove nagrade.
05.07.2017
Od utorka 11. jula bićete u prilici da uživate u ediciji proze Čarlsa Bukovskog, jednog od najznačajnijih glasova tzv. „prljavog realizma“, kultnog pisca ovog književnog pravca koji je imao za cilj da predstavi brutalnu stvarnost američkog života u velikim gradovima – megalopolisima, bez imalo uljepšavanja, u svoj neposrednosti i grotesknosti. Uživaćete u prozi u kojoj je život, između dva mamurluka i kockarskih dugova, užasan i ubistven ali uvijek vrijedan življenja.
30.06.2017
Ova knjiga, koja će svakako predstavljati pravi čitalački užitak za sve filmofile, donosi transkripte nekih od najzanimljivijih emisija o filmu koje su emitovane na crnogorskim i regionalnim televizijama a u kojima je Marija Perović ugostila i razgovarala sa brojnim rediteljima i glumcima, najznačajnijim imenima regionalne kinematografije.
30.06.2017
Od utorka, 04. jula bićete u prilici da po specijalnoj cijeni kupite posljednji roman iz edicije bestseler romana francuskog autora Gijoma Musoa, majstora vrtoglavih psiholoških trilera sa potpuno neočekivanim raspletima. Peti roman iz ove edicije pod nazivom "Možda nebo zna", po specijalnoj cijeni od 4,99€ moći ćete da kupiti u svim Gradskim knjižarama i na kioscima u zemlji uz ND Vijesti.
28.06.2017
Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja nastavlja, u saradnji sa CEDIS-om, poseban program čitanja i darivanja knjiga sa mališanima koji se liječe u Institutu za bolesti djece u Podgorici. Aktivnosti na ovom polju predstavljaju nastavak kampanje koja je počela u maju ove godine, za vrijeme održavanja 12. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja kada su predstavnici Sajma, zajedno sa animatorima, posjetili mališane koji se liječe u ovoj instituciji, te sa njima čitali i razgovarali o omiljenim knjigama.
23.06.2017
U nedjelju 25. juna sa početkok u 21h na Barskom ljetopisu održaće se književno veče, jedne od najznačajnijih imena hrvatske scene, Marine Vujčić koja će tom prilikom predstaviti roman Susjed. Moderator večeri je Vladimir Vujošević, urednik u izdavačkoj kući Nova knjiga.
23.06.2017
Od utorka, 27. juna bićete u prilici da po specijalnoj cijeni kupujete četvrti romane iz edicije bestseler romana francuskog autora Gijoma Musoa, majstora vrtoglavih psiholoških trilera sa potpuno neočekivanim raspletima. Četvrti roman iz ove edicije pod nazivom "U ovom trenutku", po specijalnoj cijeni od 4,99€ moći ćete da kupiti u svim Gradskim knjižarama i na kioscima u zemlji uz ND Vijesti.