EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
PREMIJERNO:FILM O POSJETI NOBELOVCA VARGASA LJOSE CRNOJ GORI

U susret ovogodišnjoj dodjeli međunarodne nagrade „Književni plamen“ premijerno pogledajte film o posjeti nobelovca Maria Vargasa Ljose Crnoj Gori i osnivanju ove nagrade.

Ovaj dokumentarni film o boravku Maria Vargasa Ljose u Crnoj Gori i ustanovljenju međunarodne literarne nagrade „Književni plamen“ premijerno će se emitovati u srijedu 12. jula u dvadeset časova na TV Vijesti.

Peruanski nobelovac je posjetio Crnu Goru juna 2015. godine, na poziv svog crnogorskog izdavača „Nove knjige“ iz Podgorice. Vargas Ljosa je u toku ove posjete imao više susreta sa svojim crnogorskim čitaocima. Na samom početku boravka nobelovca u Crnoj Gori  u prostoru Gradske knjižare u centru Podgorice Vargas Ljosa se pored čitalaca susreo i sa autorima „Nove knjige“.  Peruanski nobelovac, nakon toga, obišao je Budvu gdje je otvorio Sajam knjiga u okviru festival Grad teatar, i održao svoje književno veče. U Budvi, Mario Vargas Ljosa prisustvovao je i simpozijumu koji je izdavačka kuća „Nova knjiga“ organizovala njemu u čast a na kome su govorili neki od najeminentnijih stručnjaka za latinoameričku prozu iz regiona. Mario Vargas Ljosa, autor koji predstavlja jedno od najprepoznatljivijih imena tzv. „latinoameričkog buma“, uz Borhesa i Garsiju Markesa, u okviru ove, po mnogo čemu, istorijske posjete Crnoj Gori obišao je Cetinje i Njegoševu Biljardu.

Ovaj dokumentarni film predstaviće vam najzanimljivije sekvence iz Vargas Ljosinog boravka u našoj zemlji kao i događaje vezane za uspostavljanje nagrade „Književni plamen“. Za vrijeme posjete Crnoj Gori, kao plod saradnje peruanskog nobelovca i njegovog crnogorskog izdavača „Nove knjige“, utemeljena je i međunarodna nagrada „Književni plamen“ koja se dodjeljuje značajnim imenima svjetske književnosti. Vargas Ljosa je počasni predsjednik žirija za dodjelu ovog međunarodnog priznanja u kojem su neki od najvažnijih teoretičara i univerzitetskih profesora iz regiona. Ova književna nagrada je razumljivo međunarodno prepoznatljiva i jedinstvena i po tome što za predsjednika žirija ima jednog nobelovca tako izuzetne literarne reputacije.

 

 

 
 
Ostale Vijesti
21.02.2018
Društvo za razvoj psihoanalize u Crnoj Gori će 24.02.2018.cgodine u 19h u Gradskoj knjižari, u ulici Ivana Vujoševića 33, održati okrugli sto na temu: “Osvrt na kreativnost iz perspektive psihoanalitičara i umjetnika”.
13.02.2018
Za one koji su zaljubljeni, svaki dan je Dan zaljubljenih, ali za one koji ovaj praznik žele posebno da obilježe, Gradska knjižara je pripremila brojne popuste za knjige kojima možete iznenaditi i obradovati voljenu osobu. 14. do 15. februara u svim objektima Gradskih knjižara možete kupiti DVIJE KNJIGE PO CIJENI JEDNE. Među naslovima koji su uključeni u specijalni popust za Dan zaljubljenih, nalazi se i romani Gijoma Musoa, Nikolasa Sparksa, Mark Levija...
26.01.2018
Posjetite Gradske knjižare i uživajte u popustima koje vam omogućava Super kartica. U narednim mjesecima očekuju Vas popusti od 40% na komplet knjiga za odrasle i na dječije knjige.
26.12.2017
U okviru 10. Zimskog salona knjige, u galeriji Modiljani TC Mall of Montenegro, upriličeno je veče poezije. Imali smo priliku da uživamo u poeziji naših uvaženih autora Tanje Bakić, Dragane Mrkić i Igora Lukšića. Razgovor je vodila Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova knjiga.
25.12.2017
Na 10. Zimskom salonu knjige koji je u organizaciji Izdavačke kuće Nova knjiga, biće upriličeno još jedno književno veče. Naš uvaženi autor Aleksandar Bečanović, promovisaće svoju knjigu “Poremećaj”. Promocija će se održati u utorak, 26.12.2017. godine u 20h u galeriji Modiljani TC Mall of Montenegro. Pored autora,o knjizi će govoriti I Balša Brković. Moderatorka razgovra biće Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova knjiga. U prilogu vam dostavljam baner za pomenuti događaj.
25.12.2017
U ponedeljak, 25. decembra u 20h, u galeriji slika Modigliani u TC Mall of Montenegro, biće upriličeno pjesničko veče na temu "Razgovori o poeziji". Poeziju će čitati naši uvaženi autori: Tanja Bakić, Dragana Mrkić, Goran Danilović i Igor Lukšić. Moderatorka razgovora biće Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova Knjiga.
22.12.2017
U subotu, 23.12.2017 sa početkom u 20h u galeriji Modiljani TC Mall of Montenegro, odžaće se književno veče našeg uvaženog autora Ranka Pavićevića. Tema književne večeri je promocija knjige "Razgovori".
21.12.2017
U petak, 22.12.2017 u galeriji Modiljani TC Mall of Montenegro sa početkom u 20h imaćemo priliku da uživamo u književnoj večeri sa našim uvaženim autorima: Ksenijom Popović, Balšom Brkovićem I Nikolom Nikolićem. Razgovor će se voditi na temu, U čast čitanju “Šta je knjiga ako je ne otvorimo?” Moderatorka razgovora biće Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova Knjiga.
20.12.2017
U četvrtak, 21.12.2017 godine sa početkom u 20h u galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro, održaće se književno veče na kojem će govoriti Vuk Drašković. Tom prilikom biće upriličena promocija njegove knjige "Ko je ubio Katarinu?"
20.12.2017
U sredu, 20.12.2017 u 20h biće upriličeno književno veče na temu "Književnost kao rediteljski izazov". U ovom zanimljivom razgovoru učestvovaće naši uvaženi gosti: Marija Perović I Janko Ljumović. Književno veče će se, kao i cjelokupan sadržaj Zimskog salona, održati u prelijepom ambijentu galerije slika Modigliani u TC Mall of Montenegro.