EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
TONI PARSONS USKORO U POSJETI CRNOGORSKOM IZDAVAČU

Toni Parsons, jedan od najznačajnijih britanskih autora današnjice, u organizaciji Izdavačke kuće Nova knjiga, a u saradnji sa Ministarstvom kulture posjetiće Crnu Goru . 

Toni Parsons je autor internacionalnog književnog fenomena, romana Čovjek i dječak, koji je ubrzo po objavljivanju postao prava književna senzacija, te je preveden na preko trideset jezika. Nova knjiga, kao crnogorski izdavač Parsonsovih djela, pored romana Čovjeka i dječaka, objavila je i seriju Parsonsovih romana o detektivu Maksu Volfu koji predstavljaju zanimljiv nastavak britanske žanrovske tradicije. 

Toni Parsons posjetiće Crnu Goru 16. oktobra i tom prilikom boraviće u više crnogorskih gradova. Plan je da kroz prisustvo Tonija Parsonsa u različitim crnogorskim gradovima se upriliči jedna šira kulturna manifestacija u kojoj bi čitaoci Parsonsovih romana iz različitih krajeva Crne Gore mogli da se susretnu sa omiljenim piscem i da učestvuju u književnom programu i promocijama Parsonsovih naslova. 

Za vrijeme svog četvorodnevnognevnog boravka u Crnoj Gori, Toni Parsons će boraviti u Podgorici, Cetinju, Budvi i Herceg Novom. On će u Podgorici posjetiti svog crnogorskog izdavača Novu knjigu, a iste večeri će govoriti na promociji nakon koje će uslijediti druženje sa čitaocima a to će biti prilika i za potpisivanje knjiga. Za vrijeme svog boravka u glavnom gradu Parsons će održati i predavanje na Univerzitetu Donja Gorica.

Parson će prisustvovati i promociji svoje knjige u Herceg Novom koja je organizovana u saradnji sa Javnom ustanovom kulture Herceg Fest.

Predviđeno je da Toni Parsons posjeti i prijestonicu Cetinje gdje će biti upriličen susret sa ministrom kulture Jankom Ljumovićem, nakon čega će uslijediti predstavljanje Parsonsovog djela i u tom gradu, koje će biti organizovano u saradnji sa NB Đurđe Crnojević.

Toni Parsons će takođe boraviti u Budvi gdje će takođe biti upriličena promocija u saradnji sa saradnji sa JU Narodna biblioteka Budva.

U vremenu kada se sve češće čuje pitanje da li se i koliko čita i da li savremeni mediji potiskuju književnost; u vremenu kada se postavlja pitanje da li se čitanje svelo na prosto sricanje slova ili je ono proces koji nas navodi na promišljanje i pronalaženje odgovora, I.K. “Nova knjiga” brojnim naslovima zadovoljava ukuse svoje čitalačke publike, ali i bogati njihovo iskustvo kroz žive razgovore sa poznatim autorima savremene književnosti. Ugostili smo: Tarika Alija, Vargasa Ljosu, Klaudija Magrisa, sada nam dolazi Toni Parsons.

Iako je svoju spisateljsku karijeru započeo kao muzički novinar i još uvijek piše kolumne za engleske nedjeljnike, Parsons je postao poznat romanom Čovjek i dječak. Riječ je o jednoj toploj romantičnoj priči, o neobičnim i često komplikovanim porodičnim odnosima. Po ovom romanu je snimljen i istoimeni film. Nakon ove uspješno napisane knjige, Parsons nastavlja da piše u sličnom duhu. Međutim, kad se moglo pomisliti da ide utabanim stazama, Parsons nam donosi iznenađenje. Okreće se suprotnom žanru i novim temama. Sada Toni Parsons piše kriminalističke romane provokativnih naslova: Detektivska torba, Koljač, Klub dželata, Poslednja žrtva.

Kako odolijeva iskušenjima i zamkama koji se nameću savremenom piscu, kako izbjegava klišee i stvara priče koje drže pažnju čitalaca čiji su kriterijumi visoki, a prohtjevi sve veći, imaćemo priliku da čujemo od našeg gosta.

Sigurni smo da ćemo i ovog puta ispuniti želje i očekivanja ljubitelja književnosti svih onih kojima je čitanje svojevrsna avantura i izazov, a razgovor sa omiljenim autorom biće im dodatna potvrda da ipak vjeruju u prave vrijednosti sapoštila je Jelena Krsmanović, urednica u Novoj knjizi.

 

 
 
Ostale Vijesti
17.06.2018
JU Narodna biblioteka Budve, u ponedjeljak 18. juna sa početkom u 20h organizuje književno veče Nikole Nikolića.
26.04.2018
Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman našeg uvaženog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom „Moja istina“ . Promocija Kalezićeve knjige održaće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro.
20.04.2018
Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
03.04.2018
Književno veče Nikole Nikolića u KIC-u „Budo Tomović“ U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a „Budo Tomović”, u srijedu, 4. aprila, u Multimedijalnoj sali od 19 sati organizuje se književno veče posvećeno stvaralaštvu mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića. Razgovor će voditi teoretičarka umjetnosti i spisateljica Barbara Delać. Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinškim režimima. Piše romane, priče i eseje. Do sad je objavio dva romana: „Čvor“ (Studio Mouse, 2011) i „Meandar“ (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča „Atakama“ (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore - nauka“ (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. Piše književne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
25.03.2018
Da nije bilo jednog sna, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Taj san, koji opisuje Džon Frimen u predgovoru, ubedio je Junga da treba, zapravo da je dužan da objasni svoje ideje onima koji nemaju posebnih znanja o psihologiji.
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se više ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj bilješci na kraju Crnog igrališta, Balša Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak šesnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igrališta.
01.03.2018
„Ministarstvo neizmjerne sreće“, koje se proteže na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o brižljivo organizovanom društvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi žive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, brižljivo regulisanim životima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.
21.02.2018
Društvo za razvoj psihoanalize u Crnoj Gori će 24.02.2018.cgodine u 19h u Gradskoj knjižari, u ulici Ivana Vujoševića 33, održati okrugli sto na temu: “Osvrt na kreativnost iz perspektive psihoanalitičara i umjetnika”.