EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
TONI PARSONS USKORO U POSJETI CRNOGORSKOM IZDAVAČU

Toni Parsons, jedan od najznačajnijih britanskih autora današnjice, u organizaciji Izdavačke kuće Nova knjiga, a u saradnji sa Ministarstvom kulture posjetiće Crnu Goru . 

Toni Parsons je autor internacionalnog književnog fenomena, romana Čovjek i dječak, koji je ubrzo po objavljivanju postao prava književna senzacija, te je preveden na preko trideset jezika. Nova knjiga, kao crnogorski izdavač Parsonsovih djela, pored romana Čovjeka i dječaka, objavila je i seriju Parsonsovih romana o detektivu Maksu Volfu koji predstavljaju zanimljiv nastavak britanske žanrovske tradicije. 

Toni Parsons posjetiće Crnu Goru 16. oktobra i tom prilikom boraviće u više crnogorskih gradova. Plan je da kroz prisustvo Tonija Parsonsa u različitim crnogorskim gradovima se upriliči jedna šira kulturna manifestacija u kojoj bi čitaoci Parsonsovih romana iz različitih krajeva Crne Gore mogli da se susretnu sa omiljenim piscem i da učestvuju u književnom programu i promocijama Parsonsovih naslova. 

Za vrijeme svog četvorodnevnognevnog boravka u Crnoj Gori, Toni Parsons će boraviti u Podgorici, Cetinju, Budvi i Herceg Novom. On će u Podgorici posjetiti svog crnogorskog izdavača Novu knjigu, a iste večeri će govoriti na promociji nakon koje će uslijediti druženje sa čitaocima a to će biti prilika i za potpisivanje knjiga. Za vrijeme svog boravka u glavnom gradu Parsons će održati i predavanje na Univerzitetu Donja Gorica.

Parson će prisustvovati i promociji svoje knjige u Herceg Novom koja je organizovana u saradnji sa Javnom ustanovom kulture Herceg Fest.

Predviđeno je da Toni Parsons posjeti i prijestonicu Cetinje gdje će biti upriličen susret sa ministrom kulture Jankom Ljumovićem, nakon čega će uslijediti predstavljanje Parsonsovog djela i u tom gradu, koje će biti organizovano u saradnji sa NB Đurđe Crnojević.

Toni Parsons će takođe boraviti u Budvi gdje će takođe biti upriličena promocija u saradnji sa saradnji sa JU Narodna biblioteka Budva.

U vremenu kada se sve češće čuje pitanje da li se i koliko čita i da li savremeni mediji potiskuju književnost; u vremenu kada se postavlja pitanje da li se čitanje svelo na prosto sricanje slova ili je ono proces koji nas navodi na promišljanje i pronalaženje odgovora, I.K. “Nova knjiga” brojnim naslovima zadovoljava ukuse svoje čitalačke publike, ali i bogati njihovo iskustvo kroz žive razgovore sa poznatim autorima savremene književnosti. Ugostili smo: Tarika Alija, Vargasa Ljosu, Klaudija Magrisa, sada nam dolazi Toni Parsons.

Iako je svoju spisateljsku karijeru započeo kao muzički novinar i još uvijek piše kolumne za engleske nedjeljnike, Parsons je postao poznat romanom Čovjek i dječak. Riječ je o jednoj toploj romantičnoj priči, o neobičnim i često komplikovanim porodičnim odnosima. Po ovom romanu je snimljen i istoimeni film. Nakon ove uspješno napisane knjige, Parsons nastavlja da piše u sličnom duhu. Međutim, kad se moglo pomisliti da ide utabanim stazama, Parsons nam donosi iznenađenje. Okreće se suprotnom žanru i novim temama. Sada Toni Parsons piše kriminalističke romane provokativnih naslova: Detektivska torba, Koljač, Klub dželata, Poslednja žrtva.

Kako odolijeva iskušenjima i zamkama koji se nameću savremenom piscu, kako izbjegava klišee i stvara priče koje drže pažnju čitalaca čiji su kriterijumi visoki, a prohtjevi sve veći, imaćemo priliku da čujemo od našeg gosta.

Sigurni smo da ćemo i ovog puta ispuniti želje i očekivanja ljubitelja književnosti svih onih kojima je čitanje svojevrsna avantura i izazov, a razgovor sa omiljenim autorom biće im dodatna potvrda da ipak vjeruju u prave vrijednosti sapoštila je Jelena Krsmanović, urednica u Novoj knjizi.

 

 
 
Ostale Vijesti
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se više ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj bilješci na kraju Crnog igrališta, Balša Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak šesnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igrališta.
01.03.2018
„Ministarstvo neizmjerne sreće“, koje se proteže na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o brižljivo organizovanom društvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi žive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, brižljivo regulisanim životima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.
21.02.2018
Društvo za razvoj psihoanalize u Crnoj Gori će 24.02.2018.cgodine u 19h u Gradskoj knjižari, u ulici Ivana Vujoševića 33, održati okrugli sto na temu: “Osvrt na kreativnost iz perspektive psihoanalitičara i umjetnika”.
13.02.2018
Za one koji su zaljubljeni, svaki dan je Dan zaljubljenih, ali za one koji ovaj praznik žele posebno da obilježe, Gradska knjižara je pripremila brojne popuste za knjige kojima možete iznenaditi i obradovati voljenu osobu. 14. do 15. februara u svim objektima Gradskih knjižara možete kupiti DVIJE KNJIGE PO CIJENI JEDNE. Među naslovima koji su uključeni u specijalni popust za Dan zaljubljenih, nalazi se i romani Gijoma Musoa, Nikolasa Sparksa, Mark Levija...
26.01.2018
Posjetite Gradske knjižare i uživajte u popustima koje vam omogućava Super kartica. U narednim mjesecima očekuju Vas popusti od 40% na komplet knjiga za odrasle i na dječije knjige.
26.12.2017
U okviru 10. Zimskog salona knjige, u galeriji Modiljani TC Mall of Montenegro, upriličeno je veče poezije. Imali smo priliku da uživamo u poeziji naših uvaženih autora Tanje Bakić, Dragane Mrkić i Igora Lukšića. Razgovor je vodila Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova knjiga.
25.12.2017
Na 10. Zimskom salonu knjige koji je u organizaciji Izdavačke kuće Nova knjiga, biće upriličeno još jedno književno veče. Naš uvaženi autor Aleksandar Bečanović, promovisaće svoju knjigu “Poremećaj”. Promocija će se održati u utorak, 26.12.2017. godine u 20h u galeriji Modiljani TC Mall of Montenegro. Pored autora,o knjizi će govoriti I Balša Brković. Moderatorka razgovra biće Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova knjiga. U prilogu vam dostavljam baner za pomenuti događaj.
25.12.2017
U ponedeljak, 25. decembra u 20h, u galeriji slika Modigliani u TC Mall of Montenegro, biće upriličeno pjesničko veče na temu "Razgovori o poeziji". Poeziju će čitati naši uvaženi autori: Tanja Bakić, Dragana Mrkić, Goran Danilović i Igor Lukšić. Moderatorka razgovora biće Jelena Krsmanović, urednica u Izdavačkoj kući Nova Knjiga.