EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
GOSTOVANJE ORHANA PAMUKA I X ZIMSKI SALON KNJIGE

X Zimski salon knjige, Booka 2017, održaće se od 14. do 31. decembra 2017. godine u organizaciji IK Nova knjiga. Ovogodišnji Zimski salon, 14. decembra sa početkom u 20h u sali Millennium u TC-u Mall of Montenegro, otvoriće turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk.

Orhan Pamuk u Crnu Goru dolazi na poziv svog izdavača i biće naš gost od 14. do 17. decembra. Tom prilikom će obići Podgoricu, Bijelo Polje i Cetinje, posjetiće kulturno-istorijske znamenitosti i susrešće se sa najvišim državnim zvaničnicima.

Ovaj događaja je organizovan pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, Ministarstva kulture, Opštine Bijelo Polje i Prijestonice Cetinje, a u saradnji sa Centralnom bankom Crne Gore i Muzejem novca na Cetinju. Partneri u projektu su Maal of Montenegri i hotel Ramada.

Ove godine obilježavamo i 18 godina naše izdavačke kuće Nova knjiga. Tim povodom 14. decembra u svim Gradskim knjižarama građane očekuju brojni popusti. 

18-godišnje poslovanje Nove knjige i jubilej Zimskog salona proslavićemo sa našim gostom, autorom čije romane objavljuje Nova knjiga, Orhanom Pamukom, ali  i sa autorima iz Crne Gore koje je objavila Nova knjiga, našim pjesnicima, piscima, dramaturzima, književnim kritičarima, esejistima. Družićemo se iz večeri u veče, a publika će imati priliku da čuje njihova mišljenja i stavove po pitanju brojnih tema o književnosti i umjetnostu uopšte. Dakle, ove godine nas očekuju interesantne tematske večeri sa autorima Nove knjige, a to su: Branko Baletić, Tanja Bakić, Aleksandar Bečanović, Balša Brković, Goran Danilović, Aleksandar  Gavranić, Siniša Jelušić, Igor Lukšić, Janko Ljumović, Nikola Malović, Dragana Mrkić, Nataša Nelević, Obrad Nenezić, Nikola Nikolić, Ranko Pavićević, Slavica Perović, Marija Perović, Ksenija Popović, Đuro Radosavović, Ognjen Spahić, Lena Ruth Stefanović, Snežana Tomanović, Bogić Rakočević, Radmila Vojvodić, Bećir Vuković, Mile Bakić.

Pored toga, dodatno ćemo nagraditi naše čitaoce: shodno njihovom interesovanju i predlozima, ugostićemo pisca kojeg oni budu željeli da upoznaju, a čija djela pobuđuju najveće interesovanje kod čitalaca. To će biti gost iznenađenja.

Izdavačka produkcija Nove knjige svježija je i bogatija za nove naslove, pa ćemo na Salonu promovisati naša nova izdanja. Kao i do sada, ni ovog puta nećemo zapostaviti najmlađe čitaoce. Jedno veče će biti posvećeno njima, a Nova knjiga će ih uvesti u svijet bajke kroz svoja izdanja Andersenovih, Grimovih  i drugih bajki, istakla je Jelena Krsmanović, urednica  u IK Nova knjiga. 

Pored programskog dijela Zimskog salona, ovaj festival čini bogatim i privlačnim i drugi dio, prodajni, na kojem će izdavači iz Crne Gore i regiona ponuditi svoja izdanja po popularnim cijenama, uz popuste do 50%.

Izdavači čije će se knjige prodavati na Salonu su:

Crna Gora:  Nova knjiga, Unirex, CID, Obodsko slovo, Almanah

Srbija: Službeni glasnik, Laguna, Vulkan, Rende , Clio

Hrvatska:  Znanje, Naklada Ljevak, Mozaik knjiga, Profil, Tim-press

Bosna i Hercegovina: Connectum, Šahinpašić 

Pozivamo vas da prisustvujete otvaranju Zimskog salona 14. decembra u 20h u sali Millennium u TC-u Mall of Montenegro, da prisustvujete druženjima tokom trajanja X Zimskog salona od 14. do 31. decembra, kao i da praznična darivanja obogatite izborom knjige koja će obradovati vaše najbliže.

 

 

 
 
Ostale Vijesti
17.06.2018
JU Narodna biblioteka Budve, u ponedjeljak 18. juna sa početkom u 20h organizuje književno veče Nikole Nikolića.
26.04.2018
Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman našeg uvaženog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom „Moja istina“ . Promocija Kalezićeve knjige održaće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro.
20.04.2018
Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
03.04.2018
Književno veče Nikole Nikolića u KIC-u „Budo Tomović“ U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a „Budo Tomović”, u srijedu, 4. aprila, u Multimedijalnoj sali od 19 sati organizuje se književno veče posvećeno stvaralaštvu mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića. Razgovor će voditi teoretičarka umjetnosti i spisateljica Barbara Delać. Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. Završio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinškim režimima. Piše romane, priče i eseje. Do sad je objavio dva romana: „Čvor“ (Studio Mouse, 2011) i „Meandar“ (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča „Atakama“ (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige „Ko je ko u dijaspori Crne Gore - nauka“ (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. Piše književne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Dobitnik je nagrade „Bihorska Venera“ za kratku priču. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
25.03.2018
Da nije bilo jednog sna, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Taj san, koji opisuje Džon Frimen u predgovoru, ubedio je Junga da treba, zapravo da je dužan da objasni svoje ideje onima koji nemaju posebnih znanja o psihologiji.
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se više ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj bilješci na kraju Crnog igrališta, Balša Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak šesnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igrališta.
01.03.2018
„Ministarstvo neizmjerne sreće“, koje se proteže na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o brižljivo organizovanom društvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi žive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, brižljivo regulisanim životima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.
21.02.2018
Društvo za razvoj psihoanalize u Crnoj Gori će 24.02.2018.cgodine u 19h u Gradskoj knjižari, u ulici Ivana Vujoševića 33, održati okrugli sto na temu: “Osvrt na kreativnost iz perspektive psihoanalitičara i umjetnika”.