EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
OSVRT NA KREATIVNOST IZ PERSPEKTIVE PSIHOANALITICARA I UMJETNIKA

Društvo za razvoj psihoanalize u Crnoj Gori će  24.02.2018.cgodine  u 19h u Gradskoj knji×ari, u ulici Ivana Vujoševića 33, odr×ati  okrugli sto na temu: “Osvrt  na kreativnost iz perspektive psihoanalitičara i umjetnika”.
 
 
Društvo organizovanjem ovog skupa, namjerava da podsjeti javnost na potencijal stvaralaštva. Kliničko  iskustvo  nam govori koliko psihoanalitički rad oslobađa individualnu kreativnost  iako se  pacijent najčešće ne obraća zbog smetnji na tom planu. Istovremeno, oslobađanjem genuinog stvaralačkog impulsa, psihoanaliza se suprostavlja tiraniji kolektivnog što, u kontekstu savremenih društvenih kretanja, daje skroman ali dragocijen  doprinos osvajanju prostora slobode.
 
Ispred Društva, kao domaćina okruglog stola, govoriće dr Marina Ivanović i dr Srđa Zlopaša, a počasni gost skupa biće pisac i kolumnista, g.Balša Brković. 
 
Teme koje će biti upriličene za vreme trajanja okruglog stolu su:
Dr. Marina Ivanović-psihoanalitičar “Seksualnost i kreativnost”
Dr. Srđa Zlopaša-psihoanalitičar u edukaciji “Snovi, sjećanja, fantazije i kreativnost”
G. Balša Brković-pisac i kolumnista “Na istom poslu…knji×evnost i psihoanaliza“
 
Skup je otvoren za javnost , zainteresovani za ovu  temu, su dobrodošli. 

 
 
Ostale Vijesti
19.12.2018
Jedan od najzna─Źajnijih svjetskih pjesnika i esejista Adam Zagajevski dobitnik je ovogodi┼ínje nagrade Knji┼żevni plamen
17.06.2018
JU Narodna biblioteka Budve, u ponedjeljak 18. juna sa početkom u 20h organizuje knji×evno veče Nikole Nikolića.
26.04.2018
Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman naÜeg uva×enog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom äMoja istinaô . Promocija Kalezićeve knjige odr×aće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro.
20.04.2018
Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
03.04.2018
Knji×evno veče Nikole Nikolića u KIC-u äBudo Tomovićô U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a äBudo Tomovićö, u srijedu, 4. aprila, u Multimedijalnoj sali od 19 sati organizuje se knji×evno veče posvećeno stvaralaÜtvu mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića. Razgovor će voditi teoretičarka umjetnosti i spisateljica Barbara Delać. Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. ZavrÜio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinÜkim re×imima. PiÜe romane, priče i eseje. Do sad je objavio dva romana: äČvorô (Studio Mouse, 2011) i äMeandarô (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča äAtakamaô (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige äKo je ko u dijaspori Crne Gore - naukaô (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. PiÜe knji×evne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Dobitnik je nagrade äBihorska Veneraô za kratku priču. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
25.03.2018
Da nije bilo jednog sna, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Taj san, koji opisuje D×on Frimen u predgovoru, ubedio je Junga da treba, zapravo da je du×an da objasni svoje ideje onima koji nemaju posebnih znanja o psihologiji.
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se viÜe ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj biljeÜci na kraju Crnog igraliÜta, BalÜa Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak Üesnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igraliÜta.
01.03.2018
äMinistarstvo neizmjerne srećeô, koje se prote×e na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o bri×ljivo organizovanom druÜtvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi ×ive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, bri×ljivo regulisanim ×ivotima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.