EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
SAJAM KNJIGA I OBRAZOVANJA U PODGORICI OD 07. DO 14. MAJA

Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i  obrazovanja predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umjetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
 
 
Pored Izdavačke kuće Nova knjiga koja je organizator sajma, koorganizator sajma i ove godine je Ministarstvo prosvjete, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture. Glavni pokrovitelj je kompanija Crnogorski Telekom.
 
Umjetnički direktor Nikola Nikolić rekao je: "13. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja odraće se od 7. do 14. maja u garanom dijelu Delta City-ja. Otvaranje će biti 7. maja u 19h, a radno vrijeme Sajma biće od 11 do 21:30h. Cijena ulaznice biće simbolična.
 
Sajam će svečano otvoriti ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović, a otvaranje će uveličati i ovogodišnja specijalna gošća Sajma, istaknuta makedonska knjievnica Rumena Buarovska.
 
Slogan ovogodišnjeg Sajma je: Oprez! Čitanje moe izazvati slobodno razmišljanje! Djeca čitalaca i sama postaju čitaoci!
 
Na Sajmu će se predstaviti stotinak izlagača iz zemlje, regiona i inostranstva. I ove godine u okviru Sajma organizovaće se bogat prateći program, tokom kojeg će svoje promocije imati brojni eminentni autori iz zemlje i regiona. Budući da je Ministarstvo prosvjete i ove godine koorganizator Sajma, na štandovima će se predstaviti pojedine crnogorske vaspitne i obrazovne ustanove, a u sklopu pratećeg programa takođe će se predstaviti neke od njih.
 
Novi segment Sajma jeste saradnja sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore "Đurđe Crnojević" sa Cetinja, čime se ostvaruje prirodna simbioza sajamske i bibliotečke djelatnosti, koja će rezultovati organizovanjem zanimljivih debata, tribina i predavanja.
 
I ove godine, u saradnji sa "Pobjedom", realizovaće se sajamske novine, u kojima će ljubitelji knjige pronaći intervjue sa knjievnicima, knjievne preporuke, ali i aktivnosti koje trenutno promoviše Ministarstvo prosvjete.
 
Novitet od ove godine je i formalizovana saradnja sa Javnim servisom, tačnije Televizijom Crne Gore, kojom će ova medijska kuća u okviru postojećih formi pokrivati aktivnosti na Sajmu.
 
O detaljnijem sadraju umjetničkog programa javnost će biti informisana na drugom press-u, neposredno uoči početka Sajma.
 
Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke predočila nam je sve prateće aktivnosti koje će Nacionalna biblioteka imati na Sajmu knjiga.
 
Ispred Crnogorskog Telekoma gđa. Jovanka Radović. PR, saopštila je da ova kompanija uvijek podrava događaje koji su od posebnog značaja za našu zemlju a tu svakako spada Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja. Ona je takođe pomenula da će tokom cjelukopnog trajanja Sajma posjetiocima biti omogućen besplatan internet.
 

 
 
Ostale Vijesti
19.12.2018
Jedan od najznačajnijih svjetskih pjesnika i esejista Adam Zagajevski dobitnik je ovogodišnje nagrade Književni plamen
17.06.2018
JU Narodna biblioteka Budve, u ponedjeljak 18. juna sa početkom u 20h organizuje knjievno veče Nikole Nikolića.
26.04.2018
Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman naeg uvaenog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom Moja istina . Promocija Kalezićeve knjige odraće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro.
20.04.2018
Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
03.04.2018
Knjievno veče Nikole Nikolića u KIC-u Budo Tomović U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a Budo Tomović, u srijedu, 4. aprila, u Multimedijalnoj sali od 19 sati organizuje se knjievno veče posvećeno stvaralatvu mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića. Razgovor će voditi teoretičarka umjetnosti i spisateljica Barbara Delać. Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. Zavrio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinkim reimima. Pie romane, priče i eseje. Do sad je objavio dva romana: Čvor (Studio Mouse, 2011) i Meandar (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča Atakama (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige Ko je ko u dijaspori Crne Gore - nauka (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. Pie knjievne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Dobitnik je nagrade Bihorska Venera za kratku priču. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
25.03.2018
Da nije bilo jednog sna, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Taj san, koji opisuje Don Frimen u predgovoru, ubedio je Junga da treba, zapravo da je duan da objasni svoje ideje onima koji nemaju posebnih znanja o psihologiji.
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se vie ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj biljeci na kraju Crnog igralita, Bala Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak esnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igralita.
01.03.2018
Ministarstvo neizmjerne sreće, koje se protee na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o briljivo organizovanom drutvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi ive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, briljivo regulisanim ivotima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.