EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA od 4. do 14. marta

BOOKA je manifestacija koja svake godine na jednom mjestu okupi brojne istaknute književnike, književne kritičare i ljubitelje pisane riječi.
Ovogodišnji tradicionalni festival knjige otvoriće Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista. Svečano otvaranje biće upriličeno 4. marta u sali Millennium u TC-u Mall of Montenegro, u 19h.
Pored Zagajewskog na otvaranju zimskog salona govoriće i Gojko Božović, pjesnik, esejista i književni kritičar.
Kada je riječ o ostalim učesnicima salona, svoja književna djela predstaviće:  Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade u 2018. za roman „Zablude svetog Sebastjana“. Laslo Blašković, jedan od vodećih savremenih pjesnika, inače radijski i televizijski pisac iz Novog Sada, predstaviće svoju novu knjigu pjesama pod nazivom „Bogzna“ i profesor Siniša Jelušić i promocija njegove knjige „Razumjeti lutku“.
Poslednjeg dana festivala biće upriličena promocija ramana „Još ne sviće“ Marinka Vorgića, književnog kritičara i publiciste.
Kao gosti na književnim večerima govoriće brojni istaknuti književnici, književni kritičari i publiciste iz Crne Gore i okruženja.
U okviru Salona knjige Adamu Zagajevskom će biti svečano uručena nagrada „Književni plamen“. Regionalnu nagradu Književni plamen 2015. godine ustanovili su izdavačka kuća Nova knjiga i nobelovac Mario Vargas Ljosa.
Podsjećamo da su dosadašnji dobitnici ove nagrade bili upravo Mario Vargas Ljosa, zatim poznati italijanski pisac Klaudio Magris i 2017. godine Književni plamen pripao je turskom nobelovcu Orhanu Pamuku.
Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Mario Vargas Ljosa (predsjednik), profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov i izdavač Predrag Uljarević, direktor Izdavačke kuće Nova knjiga, jednoglasno je odlučio da se prestižna nagrada dodijeli Zagajewakom.
Organizatori ovogodišnjeg Salona knjige u saradnji sa izdavačima, za posjetioce su pripremili brojne pogodnosti i popuste do 50 posto.
Takođe za posjetioce salona i ljubitelje knjiga informacija da će prodajni dio Salona biti na prvom spratu Mall of Montenegra, za vrijeme trajanja festivala od 9h do 22h, a ulaz je slobodan.
Na ovogodišnjem Zimskom salonu predstaviće se brojni izdavači iz zemlje i regiona. Među crnogorskim izdavačima koji će predstaviti svoja izdanja i izdavačku djelatnost na Zimskom salonu su izdavačke kuće CID, LEGO, NOVA KNJIGA i UNIREX. Iz Srbije, svoja izdanja predstaviće: Arhipelag, Laguna, Vulkan i Clio. Hrvatski izdavači koji će biti prisutni na Zimskom salonu su Begen i Leo comerce. Među izdvačima iz Bosne i Hercegovine tu će biti izdanja izdavačke kuće Šahinpašić i Connectum.
 

 
 
Ostale Zanimljivosti
06.03.2019
Ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA 2019." koji će trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. biće svečano otvoren večeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvoriće ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knjižari na Trgu Republike možete kupiti karte za predstojeće predstave u KIC Budo Tomović.
27.02.2016
Knjievnik i prevodioc Klaudija Magrisa okupio je brojne italijanske pisace, izdavače, urednike, advokat koji su potpisala javni predlog vedskoj akademiji da Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelovu nagradu za knjievnost.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knjievnika Umberta Eka, koji je prolog petka preminuo u Milanu u 85. godini.
20.10.2015
Prestino knjievno priznanje koje se svake godine dodjeljuje za najbolji roman objaveljen na engleskom jeziku, nagrada Buker, ove godine dodijeljena je 44- godinjem Dejmsu za roman inspirisan Bob Marlijem.
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obiljeava se kao Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji jo postoji u većem dijelu svijeta.
08.09.2015
Na 15. Međunarodnim knjievnim susretima Cum grano salis nagradu Mea Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini, dobio je srpski knjievnik Filip David za roman Kuća sećanja i zaborava.
08.09.2015
Ovogodinju knjievnu nagradu Risto Ratković", ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju, laureatu Ibrahimu Hadiću, za knjigu poezije Duge senke - kratkih pesama.