EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
Jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA 2019." koji će trajati do 14. marta.

"Svi mi govorimo slovenskim jezicima, ali se ne razumijemo uvijek", počeo je Zagajevski svoje obraćanje brojnoj publici u sali Millennium tržnog centra Mall of Montenegro.

"Želio bih da se zahvalim na ovoj nagradi koja je, po mom mišljenju jedinstvena i ima predivno ime. To ime - Književni plamen - ukazuje na trenutak inspiracije. Ali kada čovjek stoji ovdje, pred vama, jako je teško da bude inspirisan", nastavio je ugledni stvaralac iz Poljske.

Komentarišući nagradu čiji je četvrti dobitnik, Zagajevski je primijetio da ona "na neki način i ujedinjuje Evropu" i podsjetio na prethodne dobitnike: Nobelovca i utemeljivača Maria Vargasa Ljosu, Orhana Pamuka i Klaudia Margisa, te istakao da se nada da će sljedeći dobitnik "Književnog plamena" biti iz Crne Gore.

Nagradu "Književni plamen" Adamu Zagajevskom uručio je urednik i direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" koja je i organizator Salona, Predrag Uljarević.

"Osjećamo se ponosni zbog ovog impresivnog niza dobitnika koji čine čast svakoj sredini u kojoj se pojave i svakoj nagradi koju prime... Nagrada Književni plamen i pisci koji su njeni dobitnici potvrđuju razloge zbog kojih je književnost važna i zbog kojih su značajne knjige našeg vremena nezamjenljive" rekao je Uljarević i nastavio: "Oslušnimo glasove velikih pisaca naših savremenika. To je najbolji razlog zbog kojih se objavljuju i čitaju knjige. To je najbolji razlog zbig kojih se organizuju događaji kao što je ovaj Salon knjiga. To je najbolji razlog za postojanje izdavačkih ku

 
 
Ostale Zanimljivosti
29.10.2019
Vjerujemo da su knjige nastale ili kao plod mašte autora ili inspiracijom iz svakodnevnog života. Nije rijedak slučaj kada za neke poznate naslove knjiga saznamo i anegdote od auora kako su i nastale ili neke informacije nakon objavljivanja iz štampe.
02.04.2019
Opet kreće Sajam! Opet kreće proljeće, a sa njim i sajam knjiga – mogla bi glasiti parafraza poznate dječije pjesme, adekvatna aktuelnom momentu, kada sa nestrpljenjem iščekujemo početak 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Pred nama je nedjelju dana u kojima će i dječija književnost, te književnost za odrasle, stručna literatura, publisictika, ali i izložbene postavke na nekoliko zanimljivih tema učiniti da naš Glavni grad – makar nakratko – u potpunosti diše širokim, knjižnim njedrima. Ovogodišnji, četrnaesti Sajam koncipiran je tako da zadovolji različite čitalačke afinitete, ni u jednom segmentu ne stavljajući kvantitet ispred kvaliteta. U tom duhu može se čitati i slogan manifestacije: „Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu“. U vremenu kada se informacione tehnologije nameću kao uporna konkurencija knjizi, sa svojim novim, viralnim i hibridnim žanrovima, nastojimo da Sajmom ukažemo na neprolaznu vrijednost ispisane hartije, na činjenicu da je knjiga, u formi kakvu je uz manje promjene poznajemo stotinama godina unazad, i dalje neprikosnoven nosilac ljudskog saznanja. Vremena se mijenjaju, mnoge stare stvari nestaju i mnoge nove isplivavaju iz ubrzanog transformisanja civilizacije, ali knjiga ostaje i opstaje, potvrđujući da joj nema alternative, da je je nedodirljiva u svojoj višestrukoj važnosti. Svjesni svega rečenog, afirmaciji knjige i ovoga samo puta pristupili sa posebnom pažnjom. Na stotinak štandova biće izloženi najaktuelniji naslovi po promotivnim cijenama, ali i pregršt vrijednih knjiga iz raznih oblasti i epoha. Takođe, ugostili smo pisce iz Crne Gore i regiona, čije knjige ubiraju pozitivne kritike na brojnim eminentnim adresama. S našim posjetiocima družiće se dobtinik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, zatim Faruk Šehić, Zoran Ferić, Jelena Lengold, Enes Halilović, Miraš Martinović, Damir Karakaš, Barbara Delać, Aleksandar Bečanović, Edin Smail
06.03.2019
Ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA 2019." koji će trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. biće svečano otvoren večeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvoriće ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knjižari na Trgu Republike možete kupiti karte za predstojeće predstave u KIC Budo Tomović.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knji
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obilje