EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019.

XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. biće svečano otvoren večeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvoriće ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.

Zagajevski je jedan od najprevođenijih i najnagrađivanijih pisaca i esejista, a poslednjih godina nekoliko puta bio je kandidat za Nobelovu nagradu za književnost.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja Salona knjige Zagajevskom će biti uručena regionalna nagrada Književni plamen. Književni plamen 2015.godine ustanovili su Mario Vargas Ljosa i izdavčka kuća Nova knjiga, a Zagajevski je četvrti književnik kojem će to priznanje, sa punim zaslugama, biti uručeno.

Dosadašnji dobitnici bili su 2015. upravo Mario Vargas Ljosa, zatim 2016. godine poznati italijanski pisac Klaudio Magris, a 2017. Književni plamen pripao je turskom nobelovcu Orhanu Pamuku.

Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji  cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.

 

Ove godine Zimski salon knjige trajaće 10 dana, a za to vrijeme podgorička publika imaće priliku da prisustvuje brojnim književnim večerima istaknutih pisaca, kako iz zemlje, tako i iz regiona. Isto tako, u prodajnom dijelu salona posjetioci i ljubitelji pisane riječi, moći će da kupe knjige izdavačkih kuća iz Crne Gore i okruženja, po veoma povoljnim cijenama.

 

Na ovogodišnjem Zimskom salonu predstaviće se brojni izdavači iz zemlje i regiona.

 

Izdavačka kuća „Nova knjiga“ organizovaće i Simpozijum u čast ovog autora koji slovi za jednog od najistaknutijih i najnagrađivanijih svjetskih pjesnika i esejista. Simpozijum će biti upriličen u utorak 05.03.2019. u 12h u Sali Milenijum TC Mall of Montenegro“

Na okruglom stolu o stvaralaštvu proslavljenog poljskog pjesnika govoriće: Aleksandar Jerkov - univerzitetski profesor, teoretičar i istoričar književnosti, Gojko Božović - pjesnik, esejista i književni kritičar, Balša Brković - književnik, Radomir Uljarević - pjesnik, Saša Radojčić – pjesnik, kritičar, esejista i prevodilac, prof. Dr. Aleksandar Jerkov – književni kritičar, Prof. Dr. Siniša Jelušić -  Prof. Dr. Sonja Tomović Šundić, Laslo Blašković – pjesnik, radijski i televizijski pisac i Bogić Rakočević – pjesnik, prozni pisac i književni kritičar.

Organizatori ovogodišnjeg Salona knjige u saradnji sa izdavačima, za naše posjetioce pripremili su brojne pogodnosti i popuste do 50 posto.

Prodajni dio Salona biće na prvom spratu Mall of Montenegra, svih deset dana trajanja festivala od 9h do 22h, a ulaz je slobodan.

 

 

U nastavku slijedi program festivala BOOKA 2019:

 

Ponedeljak

04.03.2019.

19:00h - Otvaranje salona i uručenje nagrade Književni plamen Adamu Zagajevskom

19:30h - Razgovor sa Adamom Zagajevskim: Razgovor vodi Gojko Božović, pjesnik, esejista, književni kritičar i izdavač

UTORAK

05.03.2019.

12:00h - Simpozijum

19:00h - Promocija knjige „Bogzna“ Laslo Blašković, pjesnik, romansijer i esejista

Govori:  Gojko Božović, pjesnik, esejista, književni kritičar i izdavač

Srijeda

06.03.2019.

19:00h Vladimir Tabašević – dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Zablude svetog Sebastijana“, promocija istoimenog romana

Govori:  Slavica Perović, književnica

Četvrtak

07.03.2019.

19:00 Đuro Radosavović – promocija romana „Budva, bagra, blud“

Govori: Balša Brković, književnik

Ponedeljak

11.03.2019.

19:00h Sonja Tomović Šundić – promocija knjige poezije „Dlanovi“

Govori: Natalija Đaletić, poeziju govori Slobo Marunović, glumac

Utorak

12.03.2019.

19:00h Prof. Dr. Siniša Jelušić, promocija romana „Razumjeti lutku“

Govore: Aleksandar Radunović – Popaj i Zoran Koprivica

ČETVRTAK

14.03.2019.

19:00h MARINKO VORGIĆ , književni kritičar i publicista, promocija romana „Još ne sviće“

 

 

 
 
Ostale Zanimljivosti
06.03.2019
Ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA 2019." koji će trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. biće svečano otvoren večeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvoriće ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knjižari na Trgu Republike možete kupiti karte za predstojeće predstave u KIC Budo Tomović.
27.02.2016
Knjievnik i prevodioc Klaudija Magrisa okupio je brojne italijanske pisace, izdavače, urednike, advokat koji su potpisala javni predlog vedskoj akademiji da Predragu Matvejeviću dodijeli Nobelovu nagradu za knjievnost.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knjievnika Umberta Eka, koji je prolog petka preminuo u Milanu u 85. godini.
20.10.2015
Prestino knjievno priznanje koje se svake godine dodjeljuje za najbolji roman objaveljen na engleskom jeziku, nagrada Buker, ove godine dodijeljena je 44- godinjem Dejmsu za roman inspirisan Bob Marlijem.
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obiljeava se kao Međunarodni dan pismenosti, sa ciljem da se međunarodna zajednica podsjeti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji jo postoji u većem dijelu svijeta.
08.09.2015
Na 15. Međunarodnim knjievnim susretima Cum grano salis nagradu Mea Selimović, koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen u 2014. godini, dobio je srpski knjievnik Filip David za roman Kuća sećanja i zaborava.
08.09.2015
Ovogodinju knjievnu nagradu Risto Ratković", ministar kulture Crne Gore Pavle Goranović uručio je u Bijelom Polju, laureatu Ibrahimu Hadiću, za knjigu poezije Duge senke - kratkih pesama.