EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
PROMOCIJA AUTOBIOGRAFSKOG ROMANA SLAVKA KALEZIĆA

Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman našeg uva×enog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom „Moja istina“ .  Promocija Kalezićeve knjige odr×aće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro. 

 

Predgovori su kao pozorišne maske, a on, moj junak, obo×ava pozorište. Nisam uspjela da mu objasnim da kitnjasto perje savremenog pozorišta, ili sve češća, postiđujuća očerupanost, ne odgovaraju duhu modernog doba. Tako ni predgovori ne odgovaraju duhu savremene knji×evnosti, kao ni kritika savremenoj umjetnosti. Sat i po boravka na Mjesecu, umjesto u publici, trebalo je da budu potreba i mjera čovjeka dvadeset prvog vijeka. Zna to moj junak, kao što ja znam da je svoju ljubav prema pozorištu prenio iz prošlog ×ivota, noseći u duši, umjesto u koferu, slavu kojom je bio ovjenčan. Sa slavom, kao i sa umjetnošću, teško se rastati.

Izabrao je isti put u drugačijim ×ivotnim okolnostima. Izabrao je tvrđe vrijeme, sa uskim prolazima za nadahnute. Izabrao je da bude antijunak, u vremenu u kojem bi svaki junak učinio isto što i on.

Predgovori su ostaci nečijeg objedovanja. Ovo je antipredgovor. Za gladne.

 

 Mara Radović

 
 
Ostale Vijesti
19.12.2018
Jedan od najzna─Źajnijih svjetskih pjesnika i esejista Adam Zagajevski dobitnik je ovogodi┼ínje nagrade Knji┼żevni plamen
17.06.2018
JU Narodna biblioteka Budve, u ponedjeljak 18. juna sa početkom u 20h organizuje knji×evno veče Nikole Nikolića.
26.04.2018
Izdavačka kuća Nova knjiga, objavila je autobiografski roman naÜeg uva×enog umjetnika Slavka Kalezića, pod nazivom äMoja istinaô . Promocija Kalezićeve knjige odr×aće se 27.04. u 20h u Galeriji Modigliani TC Mall of Montenegro.
20.04.2018
Na konferenciji, povodom predstojećeg 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.predstavnicima medija, su se obratili Nikola Nikolić, umetnički direktor sajma, Bojana Joksimović ispred Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević, Jovanka Radović PR Crnogorskog Telekoma i Jovana Petković PR Izdavačke kuće Nova knjiga.
03.04.2018
Knji×evno veče Nikole Nikolića u KIC-u äBudo Tomovićô U okviru informativno-edukativnog programa KIC-a äBudo Tomovićö, u srijedu, 4. aprila, u Multimedijalnoj sali od 19 sati organizuje se knji×evno veče posvećeno stvaralaÜtvu mladog crnogorskog pisca Nikole Nikolića. Razgovor će voditi teoretičarka umjetnosti i spisateljica Barbara Delać. Nikola Nikolić je rođen 1989. godine u Podgorici. ZavrÜio je Fakultet političkih nauka. Na istom fakultetu odbranio je magistarsku tezu o kvislinÜkim re×imima. PiÜe romane, priče i eseje. Do sad je objavio dva romana: äČvorô (Studio Mouse, 2011) i äMeandarô (Nova knjiga, 2014), kao i zbirku priča äAtakamaô (Nova knjiga, 2016). Kourednik je knjige äKo je ko u dijaspori Crne Gore - naukaô (Centar za iseljenike, 2013). Priče objavljuje u crnogorskim i regionalnim časopisima. PiÜe knji×evne prikaze za portal Glif, a autor je i bloga na portalu Vijesti. Dobitnik je nagrade äBihorska Veneraô za kratku priču. Priče su mu prevođene na albanski jezik. Umjetnički je direktor Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.
25.03.2018
Da nije bilo jednog sna, ova knjiga nikada ne bi bila napisana. Taj san, koji opisuje D×on Frimen u predgovoru, ubedio je Junga da treba, zapravo da je du×an da objasni svoje ideje onima koji nemaju posebnih znanja o psihologiji.
20.03.2018
Mamun je priznati pisac koji je, mada rođen u Indiji, napravio karijeru u Engleskoj. Sada je već prevalio sedamdesetu, reputacija mu bledi, knjige se viÜe ne prodaju kao nekada, a njegova nova supruga ima skup ukus.
20.03.2018
U autorskoj biljeÜci na kraju Crnog igraliÜta, BalÜa Brković navodi jedan temporalni kuriozitet: ovu pjesničku zbirku od prethodne dijeli čak Üesnaest godina. No, pominjanje vremenskih određenja nije u ovom slučaju tek jedan vantekstualni detalj od minornog interesa za tumačenje same Brkovićeve poezije. Naprotiv, pokazaće se da je vrijeme, u brojnim značenjima koje ta riječ ima, jedan od glavnih motiva Crnog igraliÜta.
01.03.2018
äMinistarstvo neizmjerne srećeô, koje se prote×e na preko 450 strana, zgusnuta je i savremena knjiga napisana u tradiciji Dikensa, Tolstoja i Garsije Markeza.
01.03.2018
Mi je priča o bri×ljivo organizovanom druÜtvenom poretku u kojem građani nisu ličnosti već bezlične individue označene brojevima. Ovi ljudi ×ive u identičnim stanovima, sa gotovo identičnim, bri×ljivo regulisanim ×ivotima. To je zajednica utemeljena na ideji da su sloboda i sreća uzajamno isključive.