EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
MARGARET ATVUD LAUREAT MEĐUNARODNE NAGRADE KNJIŽEVNI PLAMEN ZA 2019. GODINU

Saopštenje žirija za dodjelu književne nagrade Književni plamen

MARGARET ATVUD LAUREAT MEĐUNARODNE NAGRADE KNJIŽEVNI PLAMEN ZA 2019. GODINU

Peta godina otkako je žiri za dodjelu meÄ‘unarodne književne nagrade Književni plamen Marija Vargasa Ljose počeo s radom prvi je mali jubilej. Njega su sa žirijem, koji predvodi čuveni svjetski pisac Mario Vargas Ljosa, a članovi su izdavač Predrag Uljarević i profesori književnosti i esejistike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Šundić i Siniša Jelušić, dočekali i prethodni dobitnici – Klaudio Magris, Orhan Pamuk i Adam Zagajevski. Prve godine nagradu je dobio nobelovac Mario Vargas Ljosa, koji je prihvatio da sa izdavačkom kućom Nova knjiga bude suosnivač nagrade, da nagradi dâ svoje ime i da kao predsjednik vodi žiri u odabiru nagraÄ‘enih autora. Posjeta slavnog peruanskog i svjetskog pisca Crnoj Gori prije pet godina, prvi susret Crne Gore s jednim dobitnikom Nobelove nagrade, još je u pamćenju kao kulturnoistorijski dogaÄ‘aj bez presedana, s redovima koji su se protezali stotinu metara dok su čitaoci čekali na potpis slavnog književnika i rječitog kritičara posvećenog širenju slobode i ideji napretka i ravnopravnosti – jednom humanističkom idealu koji je oličen i u nazivu nove nagrade. Za ovih pet godina nagrada koja ima istaknuto mjesto u Crnoj Gori i regionu našla je svoje mjesto i na širokoj internacionalnoj sceni svjetske književnosti.

Žiri je u petoj godini održao više sjednica i, voÄ‘en širokim uvidima Marija Vargasa Ljose, razmatrao veliki broj izuzetnih kandidata u stvaralačkim rasponima koji idu od Kine i Japana do Rusije i Libana, od obje Amerike i Okeanije do Evrope i njenog zapada i sežu do pisaca bivše Jugoslavije i njenog okruženja, od Mo Jena, Andreja Makina i Amina Malufa do Kazua Išigura, Lasla Krasnahorkaija, Olge Tokarčuk, Patrika Modijana i niza drugih istaknutih imena savremene književnosti, kojoj se i kod nas daju lijepi doprinosi. U tom razmatranju, koje nije uvijek bilo lako, uzimajući u obzir i razlike žanrova i književnih tehnika, oblika i svojstava književne imaginacije, nalazeći se kao i prethodne tri godine u velikim mukama gdje je broj mogućih dobitnika izuzetno velik, žiri se zaustavio na onom mjestu gde se ukrstilo više poetičkih osobina, otvarajući nove perspektive nagrade u jubilarnoj godini. Žiri je uz inicijativu počasnog predsjednika donio jednoglasnu odluku da ovaj put Književni plamen ode u ruke prve dobitnice, istaknute kanadske i svjetske pjesnikinje, prozaistkinje i esejistkinje Magaret Atvud. Spisateljica koja se ostvarila u tako velikoj raznolikosti žanrova, napuštajući okvire tradicionalne beletristike da bi se oprobala i u poljima distopije, konceptualne fikcije, pa čak i grafičkih novela, smjela vizionarka čiji je potez da kao književno zavještanje već napisano književno djelo namjeni da se objavi u dalekoj budućnosti krajnje neobičan i jedinstven eksperiment, u isti mah je pjesnikinja i autorka romana koji su ostavili pečat u savremenoj angloameričkoj književnosti. Dvije Bukerove nagrade u zreloj i poznoj fazi stvaralaštva, od kojih se ovogodišnji Buker podudario s konačnom odlukom našeg žirija i otežao mu rad jer je zbog novonastalih obaveza bilo nemoguće precizno odrediti termine dodjele nagrade. Na pedesetogodišnjicu njenog romansijerskog stvaralaštva, u tom mnoštvu književnih ispoljavanja koja su dobila niz kanadskih, sveameričkih i svjetskih priznanja, u izvanrednim tiražima i snažnom angažmanu, autorka koja je imala više zapaženih prevoda i kod nas podarila je izuzetno bogat i raznolik opus koji će u svjetlu Književnog plamena sada biti snažno osvijetljen pred nama. Žiri je vidio nastojanje da se smjelo širi polje literature i okrenutost ka budućnosti, pa je na osnovu množine književnih postignuća donio odluku o prvoj dobitnici. Peta nagrada Književni plamen biće dobitnici uručena na proljeće, kada će biti organizovan i akademski okrugli sto posvećen njenom mnogolikom književnom djelu.

Podgorica, 19.12.2019. godine

Žiri u sastavu:
Mario Vargas Ljosa, pisac – predsjednik
Predrag Uljarević, izdavač – član žirija
Prof. dr Aleksandar Jerkov – član žirija
Prof. dr Sonja Tomović Šundić – član žirija
Prof. dr Siniša Jelušić – član žirija

 
 
Ostale Vijesti
13.08.2020
Pored udžbenika i lektira, u prodajnim objektima Gradskih knjižara možete naći izuzetno bogat izbor školskog pribora i opreme: školske torbe, rance, sveske i bilježnice, pernice, flomastere, bojice... Gradske knjižare vam omogućuju promotivne cijene za asortiman školskog pribora i opreme poznatih robnih marki: Belmil, Lizzy card, Koh-i-noor, Carioca, Santoro, Kaos, Paso, BUSQUETS, WHOOSH, M&G, PRIMO,ERICH KRAUSE, BRUNNEN...
11.08.2020
U svim prodajnim objektima Gradskih knjižara od 14. avgusta možete naći udžbenike za osnovnu školu, kao i lektire, rječnike i gramatike. U Gradskim knjižarama možete kompletno opremiti svoje školarce po pristupačnim cijenama i sa brojnim pogodnostima, te spremni dočekati početak nastupajuće školske godine.
30.06.2020
„Tiha kuća“, drugi po redu roman Orhana Pamuka objavila je izdavačka kuća Nova knjiga. Roman opisuje jednonedjeljnu posjetu troje unuka devedesetogodišnjoj baki koja živi u mjestu Dženethisar, nadomak Istanbula.
16.06.2020
Povodom 100 godina od prvog objavljenog romana Agate Kristi u svim Gradskim knjižarama odobrava se popust od 50% na sve romane ove autorke. Popust se odnosi na izdanja IK Nova knjiga a traje od 15.juna do 25.juna.
15.06.2020
Pozivamo Vas da prisustvujete promociji novog romana “Ministar” Stefana Boškovića u petak 19.06. na platou iza Gradske knjižare na trgu Nezavisnosti sa početkom u 20:30h. O romanu govoriće Aleksandar Radunović Popaj.
08.06.2020
Izdavačka kuća Nova knjiga sa saizdavačem Kosmos izdavaštvo iz Beograda objavili su knjigu ″Crni lepotan″ autorke Ane Sjuel.
24.04.2020
April je mjesec knjige i do kraja mjeseca Gradska knjižara vam nudi akciju 3 knjige za 10 eura. Porudžbine šaljite SMS-om na br tel 068/880-151.
21.04.2020
U jeku vijesti vezanih uz širenje bolesti COVID-19 izazvane koronavirusom, odlučili smo da ovogodišnju Noć knjige drugačije osmislimo, ne odustajući pritom od ideje da je održimo – u skladu s trenutnim okolnostima i u okvirima odgovornog i mogućeg. Prvi put za sedam godina manifestacija Noć knjige će se održati 23.aprila i to virtuelno a pod pokroviteljstvom Crnogorske nacionalne komisije za Unesco.
22.02.2020
12. Zimski salon knjige, BOOKA 2020. održaće se od 29. februara do 14.marta u TC Mall of Montenegro. Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival knjiga i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. I ove godine donosi niz zanimljivih promocija i manifestacija za sve ljubitelje književnosti.