EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
ŽABE
Pisac:  Mo Jen

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652113057

Prevodilac:  Ana Jovanović

Broj stranica:  217

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2013.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:10.80  €
Sa popustom: 9.72 €
   

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2012.

Mo Jenov roman Žabe, objavljen 2009. godine, dotiče najbolnija mjesta u duši kineskog naroda u XX vijeku, i umnogome proširuje dosadašnje predstave romanesknog književnog izraza. 

Protkan živopisnim i dirljivim pojedinostima, ovaj roman u epistolarnoj formi, introspekcijom, progovara o istoriji rađanja u modernoj Kini u periodu od šezdeset godina i posvijećen je desetinama hiljada ljudi koji su u ovoj zemlji na svojoj koži osjetili politiku planskog rađanja. Kroz život glavne junjakinje, seoske babice, koja je više od pola vijeka pomagala ženama da pobace, pisac sučeljava tradicionalna shvatanja i moderan pristup ovoj i danas osjetljivoj temi u Kini. Istovremeno, Mo Jen razgolićuje uskogrud i protivrječan duhovni svijet kineskih intelektualaca, oličen u karakteru Punoglavca, naratora i dramskog pisca koji se dopisuje sa svojim japanskim kolegom Sugitanijem... Kroz dovitljivu igru riječi u naslovu, koja na kineskom asocira istovremeno na dijete, na ime kineske boginje koja je stvorila ljudski rod i na neprivlačnu barsku životinju, Mo Jen diskretno i duhovito raskrinkava komunistički režim u svojoj zemlji.

Roman Žabe je nagrađen nagradom „Mao Dun“, najvišom nagradom za književno stvaralaštvo u Kini. 

„Složena simbolička struktura ovog djela u prvi plan ističe potrebu da se život preusmjeri u sagasnosti sa osnovnim ljudskim pravima i pripadnosti ljudskoj zajednici, da se odlučno zaštiti od političke iskvarenosti i moralnog propadanja.“ Jinde Žang, Kineske perspektive

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: