EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
1Q84 - 1
Pisac:  Haruki Murakami

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788661450716

Prevodilac:  Nataša Tomić

Broj stranica:  438

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:11.20  €
Sa popustom: 10.08 €
   
U japanskom jeziku slovo Q i broj 9 isto se izgovaraju. Kada se 1Q84 izgovori na japanskom, dobije se 1984, što je direktna aluzija na poznati roman Džordža Orvela koji se više puta i pominje i citira na ovim stranicama.
 
Čitalac zajedno sa glavnim likovima lebdi između 1984. godine i paralelnog vremena u godini 1Q84. Prvi tom ovog kapitalnog romana pokriva period od aprila do juna i kroz poglavlja koja se naizmjenično smjenjuju pratimo priče dvoje glavnih junaka- Aomame i Tenga. Ona je instruktorka borilačkih vještina, član misteriozne organizacije koja sprovodi pravdu ubijajući nasilnike... Tengo je profesor matematike u pripremnoj školi, tipičan murakamijevski muški lik- pasivan, bez inicijative, talentovan bez ostvarenja, jednostavno- on je „dio slagalice koji se nigdje ne uklapa".
Nerealni elementi, tako prepoznatljivi za Murakamija, ipak ne vode ovaj roman u žanr SF-a. Autor je ovdje angažovaniji nego ikad, s namjerom da mnoge važne teme modernog svijeta dovede u fokus- političke zločine, tumačenje istorije, nasilje, religiozni fanatizam, slobodu, ali i nastanak književnog djela, granicu između laži i istine, realnosti i fikcije... U 1Q84 svijet je pun zlostavljanja, napuštanja, nasilja, gotovo svi likovi su otuđeni, usamljeni, izolovani, ostavljeni, nesposobni za istinsko vezivanje, željni ljubavi, a nerijetki opisi seksa, od mehaničkog do divljeg, tek ponekad imaju blagu naznaku površne emocije.
Pišući u trećem licu (za razliku od svih prethodnih romana), pisac nas vješto vodi kroz vrlo kompleksnu strukturu i brojne slojeve, zahvaljujući umjeću zavođenja nepoznatim i postepenim otkrivanjem, koje čitaoca mami da ne ispušta ovaj roman.
Novi murakamijevski humor, kao i pominjanje najznačajnijih muzičkih, filmskih i književnih imena, unose vedre boje u ovaj naizgled mračan roman.
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: