EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
BOKEŠKA KUŽINA
Pisac:  Vlasta Mandić

Izdavač:  NVO Bokeška kužina

ISBN:  9789940918309

Broj stranica:  238

Format:  32cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2009

Mjesto izdanja:  Kotor


Cijena:55.00  €
Sa popustom: 49.50 €
   

Vrhunski kuvar sačinjen od ruke prave Kotoranke.

Ukusno je reći pošteno da u Boki Kotorskoj, punoj atipičnosti, postoji i jedna dodatna – da se sklad rafinirane ženstvenosti i mjera uspjeha uvijek kruniše vijencem od kamelijinog cvijeta.

I bude onda ta Dama kamelije od one vrste žena koje nisu od stađunske sorte.

Puna harizme, Vlasta Mandić dala je autorski pečat ionako neospornom entitetu kakav je drevni Kotor. A to se po definiciji događa rijetko. Češće biva da neko ode iz Grada, pa na strani, a ne kod kuće, napravi Ime.

Ako Grad ima sreću – taj koji je s Imenom vazda kazuje odakle je, ali se rijetko kad vraća, jer zna: čim bi se vratio – i ime bi mu se smanjilo. Eto do koje je mjere šinjora Vlasta uspjela u Gradu. Izrasla je, postigla je, a da nije ni odlazila.

Riječ je o kuvaru sastavljenom iz tri tematska dijela. Jela od ribe, rakova i školjki smijeniće drevna jela od mesa, nakon čega slijede tzv. slatke delicije, s kulmenom ili vrhuncem oličenim u prastaroj, ali zato ne manje ukusnoj – Peraškoj torti.

Sveobuhvatni vodič kroz mnoge civilizacijske dimenzije zalivske kuhinje, sveobuhvatan je i zato što sem originalnih recepata nudi po prvi put – duh jednog konkretnog Grada i Zaliva.

"Bokeška kužina" predviđena je kao gastronomija za klapu, za društvo, za prijatelje oko stola. Za ćakule od mediteranske vrste, iza kakvog perfidnog obalnog vina.

Bokeška kužina je i ime ukusnog zalivskog brenda.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: