EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
DE PROFUNDIS
Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788676661312

Prevodilac:  Draginja Ramadanski

Broj stranica:  111

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2007.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:4.60  €
Sa popustom: 4.14 €
   

"Viktor Jerofejev, nesumnjivo jedan od najvažnijih ruskih savremenih autora, piše o ženama i muškarcima, opsesijama, pohoti i melanholiji, čudnim odnosima među Rusima, i naravno- o svojoj ljubavi prema debelom, mesnatom, čvrstom, razbarušenom stvoru znanom kao Moskva. Piše Viktor Jerofejev i o ludoj svakodnevici Putinovog postkomunizma, bogatoj, odnosno kao crkveni miš siromašnoj Rusiji. Ali takođe o Tibetu, literaturi i Velikom patriotskom ratu. To i još mnogo toga u ovoj elegantnoj knjizi sa malo stranica još jednom pokazuju njegovu stilsku briljantnost i njegove donekle neortodoksne poglede. Prikazi koje on nenamjetljivo plete u svojoj prozi očaravajuće su duhoviti, originalni i precizni. Viktor Jerofejev je veliki hirurg ruske duše, a njegovo pero oštro kao skalpel.

Ovim hronološki razuđenim izborom iz pripovijedne proze Viktora Jerofejeva čitalac dobija priliku da proslijedi i njene konstante i njene varijable.

U vještom spoju fantastike i realnosti, Pisac ne krije svoje interventno prisustvo. Štaviše, na najosetljivijim mjestima fabule, on teleportuje čitaoca u mozak pripovjedača i skoro cinično demonstrira tehnologiju krojenja priče. To iznenadno prisustvo dovodi čitaoca u poziciju da probija nosem teatarske kulise …

Ali umjesto snovidnih predjela njega čeka ogoljena provokacija košmara…

Reklo bi se da Pisac današnjice živi od frustracijâ svojih junaka. Pročitajte zadnje rečenice ovih priča: '(svaki) junak je (zamalo) umro!' "

Draginja Ramadanski

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: