EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
DNEVNIK ANE FRANK
Pisac:  Ana Frank

Izdavač:  Tobogan

ISBN:  9788677880538

Prevodilac:  Zagorka Ličić

Broj stranica:  405

Format:  20 cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Ćirilica

Godina izdanja:  2009.

Mjesto izdanja:  Podgorica


Cijena:6.00  €
Sa popustom: 5.40 €
   

Ana Frank je bila djevojčica iz bogate jevrejske porodice koja je dvije godine ×ivjela u tajnom skloništu krijući se od surovih i nemilosrdnih njemačkih vojnika. Boraveći u zatvorenom prostoru u neizvjesnosti i neprekidnom strahu za svoj ×ivot i ×ivot svoje porodice, Ana je pronašla utjehu u svom dnevniku.  On joj je bio jedini pravi prijatelj i čuvao je sve njene tajne.

Čitajući Dnevnik Ane Frank, njene misli i osjećanja zapisane na stanicama,  mo×emo da zaključimo da je Ana bila djevojčica puna vrlina. Voljela je da čita i piše. Bila je pametna, dobrodušna i plemenita djevojčica koja je često razmišljala o drugim ljudima čiji je ×ivot bio te×i od njenog ×ivota. Skrivena od spoljašnjeg svijeta mislila je da se nalazi na bezbhednom mjestu i osjećala je gri×u savjesti prema onim ljudima koje su Njemci mučili i progonili. U njenim mislima i velikom plemenitom srcu mjesto su našle mnoge jevrejske djevojčice i dječaci. Iako joj je bilo svega 13 godina, razmišljala je kao zrela i odrasla osoba. Svojim nevinim dječijim očima vidjela je sve strahote rata i trudila se da na najbolji način razumije sve što se oko nje događa i to napiše na stranicama svog dnevnika... Njenu sposobnost da iskreno opiše svoja osjećanja i na papir prenese razmišljanja o surovom svijetu koji je okru×uje neobična je za 13-ogodišnju djevojčicu, ali Ana je bila sve samo ne jedna obična djevojčica. Hrabra, ponekad previše radoznala, pomalo tvrdoglava i svojeglava, uporna, izdr×ljiva i vrlo vrijedna- takva je bila Ana. Nije se ×alila na staru odjeću koju nosi. Nije se ×alila na teške poslove koje obavlja. Äeljela je da se rat završi, da se vrati svojoj kući i ponovo krene u školu.

Iako je bila o izolovana od spoljašnjeg svijeta, bez slobode i normalnog ×ivota, Ana nije klonula duhom. Njene misli su putovale daleko, a njena maštanja i rukom ispisane stranice dnevnika su joj pomagale da prebrodi sve prepreke i ×ivotne teškoće. Ali njemačke zvijeri su bile jače od Ane. Umrla je tiho, u logoru smrti, a njen dnevnik nam je ostao kao opomena i svjedočanstvo zla koje se ne tako davno dešavalo djevojčicama i dječacima našeg uzrasta samo zbog toga što su se drugačije zvali.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: