EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
DNEVNIK ANE FRANK
Pisac:  Ana Frank

Izdavač:  Tobogan

ISBN:  9788677880538

Prevodilac:  Zagorka Ličić

Broj stranica:  405

Format:  20 cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Ćirilica

Godina izdanja:  2009.

Mjesto izdanja:  Podgorica


Cijena:6.00  €
Sa popustom: 5.40 €
   

Ana Frank je bila djevojčica iz bogate jevrejske porodice koja je dvije godine živjela u tajnom skloništu krijući se od surovih i nemilosrdnih njemačkih vojnika. Boraveći u zatvorenom prostoru u neizvjesnosti i neprekidnom strahu za svoj život i život svoje porodice, Ana je pronašla utjehu u svom dnevniku.  On joj je bio jedini pravi prijatelj i čuvao je sve njene tajne.

Čitajući Dnevnik Ane Frank, njene misli i osjećanja zapisane na stanicama,  možemo da zaključimo da je Ana bila djevojčica puna vrlina. Voljela je da čita i piše. Bila je pametna, dobrodušna i plemenita djevojčica koja je često razmišljala o drugim ljudima čiji je život bio teži od njenog života. Skrivena od spoljašnjeg svijeta mislila je da se nalazi na bezbhednom mjestu i osjećala je grižu savjesti prema onim ljudima koje su Njemci mučili i progonili. U njenim mislima i velikom plemenitom srcu mjesto su našle mnoge jevrejske djevojčice i dječaci. Iako joj je bilo svega 13 godina, razmišljala je kao zrela i odrasla osoba. Svojim nevinim dječijim očima vidjela je sve strahote rata i trudila se da na najbolji način razumije sve što se oko nje događa i to napiše na stranicama svog dnevnika... Njenu sposobnost da iskreno opiše svoja osjećanja i na papir prenese razmišljanja o surovom svijetu koji je okružuje neobična je za 13-ogodišnju djevojčicu, ali Ana je bila sve samo ne jedna obična djevojčica. Hrabra, ponekad previše radoznala, pomalo tvrdoglava i svojeglava, uporna, izdržljiva i vrlo vrijedna- takva je bila Ana. Nije se žalila na staru odjeću koju nosi. Nije se žalila na teške poslove koje obavlja. Željela je da se rat završi, da se vrati svojoj kući i ponovo krene u školu.

Iako je bila o izolovana od spoljašnjeg svijeta, bez slobode i normalnog života, Ana nije klonula duhom. Njene misli su putovale daleko, a njena maštanja i rukom ispisane stranice dnevnika su joj pomagale da prebrodi sve prepreke i životne teškoće. Ali njemačke zvijeri su bile jače od Ane. Umrla je tiho, u logoru smrti, a njen dnevnik nam je ostao kao opomena i svjedočanstvo zla koje se ne tako davno dešavalo djevojčicama i dječacima našeg uzrasta samo zbog toga što su se drugačije zvali.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: