EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
DOSIJE BOGORODICA
Pisac:  Vanja Bulić

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652114481

Broj stranica:  282

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2014.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:7.30  €
Sa popustom: 6.57 €
   

Kakvu tajnu krije plavi safir sa ogrlice Majke Božje? Kakva je sudbina dvije najveće hrišćanske svetinje koje su nekad štitile malteške vitezove, a danas se nalaze na Cetinju?

Čudnom igrom sudbine ili Božje promisli, dvije najveće hrišćanske svetinje– desna ruka Jovana Krstitelja i čudotvorna ikona Bogorodica Filermosa našle su se u Cetinju. Odnijete iz Jerusalima u 11. vijeku, tokom krstaških ratova, relikvije su sedam vijekova bile zaštitni znak malteških vitezova. Bježeći pred Napoleonom, viteški red ih je predao ruskom caru Pavlu I, a posle Oktobarske revolucije preživjeli nasljednici dinastije Romanov daju svetinje na čuvanje dinastiji Karađorđević.

Drugi svjetski rat svetinje provode skrivene u manastiru Ostrog. Nakon oslobođenja, komunističke vlasti ih prebacuju u policijski sef u Titogradu, današnjoj Podgorici. Proći će skoro četvrt vijeka dok konačno ne izađu na svjetlost dana... Jedna od njih, međutim, sada je oskrnavljena: sa Bogorodičine ogrlice ukradeni su jedan dijamant i veliki plavi safir neprocjenjive vrijednosti.

Ova vijest podstaći će novinara Novaka Ivanovića da krene u potragu za ukradenim draguljima. Na tom opasnom pohodu Novak postaje talac međunarodne zavjere u čijoj sjenci je mladi arapski princ, školovan u Americi, koji, iako protivnik terorizma, doživljava napad Amerike na Irak kao ponovni rat hrišćana i muslimana.

Hrabri novinar tako ulijeće u međusobne konflikte dvije religije, dvije crkve, dvije države, dvije tajne policije, a prate ga još uvijek moćne sjeni prošlosti malteških vitezova, Udbe, Josipa Broza, Vinstona Čerčila, engleskog i ruskog dvora… 

Istovremeno, koristeći pometnju nastalu traganjem za nestalim draguljima, plaćeni ubica upada u Cetinjski manastir…

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: