EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
DRUGE BOJE
Pisac:  Orhan Pamuk

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788661450761

Prevodilac:  Mirjana Marinković

Broj stranica:  384

Format:  24 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:12.30  €
Sa popustom: 11.07 €
   

"Poslije tri decenije pisanja romana, dobitnik Nobelove nagrade za te iste romane, sakupio je u ovoj knjizi eseje i reportaže pisane sve to vrijeme paralelno sa beletristikom. Neke od njih prate i crteži nacrtani Pamukovom rukom.

Druge boje su predstavile svoga autora kao vrcavog, zabavnog, duhovitog, ali istovremeno i vrlo ozbiljnog, promišljenog posmatrača svijeta i sopstvenog života. On se ovdje možda otvorio i više nego što je planirao: tekstovi o pušenju, odnosu sa svojom ćerkom ili o opsesivnoj samoći prikazuju ga u do sada nepoznatom svijetlu. Kada se ovi intimniji članci povežu sa tekstovima o tzv. knjigama njegovog života, čitanjem, analizom politike u Turskoj i Evropi, a potom sa putovanjima po drugim gradovima i civilizacijama, dobija se knjiga samoispitivanja i jedne nove (auto)biografije vrlo perceptivnog čovjeka koji jednako iznijansirano zapaža sve oko sebe bilo da gleda na svijet sa svog prozora ili iz aviona.

To što je ova knjiga sastavljena od međusobno veoma različitih vrsta eseja i članaka, uz poveći intervju dat časopisu "Paris Review", uz nagradni dodatak– priču Gledanje kroz prozor, zapravo je njena prednost. Zbir ovih tekstova je i vrhunska vrijednost ove knjige: dobili smo bogatu i potpunu sliku pisca i njegove nepotkupljive odanosti literaturi. Orhan Pamuk kao da bi da nam kaže: pa, pisci i književnost tome i služe– da budu jedno."

Vladislav Bajac

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: