EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
E.A.PO:F/SF
Izdavač:  Solaris

ISBN:  8675600565

Broj stranica:  123

Format:  21cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2007

Mjesto izdanja:  Novi Sad


Cijena:5.40  €
Sa popustom: 4.86 €
   

Studija je, prateći već u naslovu naglašenu razliku između fantastike i naučne fantastike, podijeljena na dva dijela. U okviru nekoliko početnih poglavlja autorka objašnjava porijeklo fantastike u književnosti, nudeći široku lepezu definicija ovog fenomena.

Ističući da je za Poa karakteristično čudno i neobično i da on nerijetko u svojim djelima nudi racionalna objašnjenja naizgled iracionalnih događanja, Đurić Paunović nabraja motive koje pisac preuzima iz „klasičnog fantastičnog repertoara“.

Istražujući fabulu pripovjedaka, autorka navodi opsesivne Poove teme ilustrujući ih primjerima kao što su pojava dvojnika (Vilijam Vilson, Čovek gomile), personifikacija smrti/bolesti (Maska crvene smrti, Senka), posjednutost (Morela, Ligeja) ili živi sahranjeni (Pad kuće Ašera, Bernis). Pored naslova u kojima se teži postizanju efekta strave, karakterističnog za horor, istraživanje je obuhvatilo i pojavu komičnih elemenata u manje poznatim fantastičnim pripovjetkama (Gubitak daha, Đavo u zvoniku, Anđeo sveg čudnog).

U drugom dijelu studije, poslije katalogiziranja problema u vezi s definisanjem naučne fantastike, Đurić Paunović procenjuje Poov značaj u razvoju SF-a. Ona u njegovoj prozi uočava nekoliko tematskih celina, i vrši razvrstavanje na osnovu dominantnih motiva koji su tipični za SF: motivi fantastičnih  putovanja (Pustolovina bez premca izvesnog Hansa Pfala, Podvala s balonom, Mellonta Tauta), motiv „suspendovane animacije“ (Nekoliko reči sa mumijom, Priča o iskrzanim planinama, Činjenice u slučaju g. Valdemara), pripovjetke s metafizičkim temama (Razgovor Monosa i Une, Moć reči, pjesma u prozi Eureka) i motiv šuplje zemlje (Rukopis pronađen u boci, U dubinama Malstrema).

E. A. Po:F/SF je, zbog uloge u stvaranju kriminalističkog i horor žanra česta meta inostranih teoretičara književnosti, pa je zato za svaku pohvalu autorkino nastojanje da istraži neke od manje poznatih aspekata njegovog stvaralaštva– korišćenje fantastike u funkciji parodije i satire, i piščevu vezu s naučnofantastičnom književnošću. Imajući u vidu suženu sferu interesovanja, E. A. Po:F/SF svakako nije ultimativna studija o Pou, ali to nije ni bila namjera autorke. Ivana Đurić Paunović je napisala knjigu koja je prije svega namijenjena kolegama, teoretičarima već verziranim kad je Poov opus u pitanju.

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: