EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
FVONK
Pisac:  Erlend Lu

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788661450914

Prevodilac:  Radoš Kosović

Broj stranica:  163

Format:  21cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2012.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:8.60  €
Sa popustom: 7.74 €
   
Priča o neobičnom i neočekivanom prijateljstvu između jednog tipično luovskog lika: sredovječnog autsajdera, neprilagođenog usamljenika, sa apsurdnim opsesijama i strahovima, koji ne zna kako da se izbori s nekulturom i Jensa Stoltenberga, aktuelnog premijera Norveške, koji je, starajući se o državi, izgubio sebe i jednostavan život. Iz potpuno različitih razloga, potištenost, usamljenost i čežnja za slobodom osjećanja su koja dijele ova dva tako udaljena čovjeka. Rastrzan između odgovornosti prema zemlji i svojevrsne zavisnosti od politike, na jednoj strani, i želje za slobodom i običnim životom, na drugoj, Jens proglašava Fvonka svojim pobratimom i duhovnim savjetnikom, što ih vodi u niz nadrealnih luovskih epizoda.
Iako se bavi aktuelnom političkom situacijom, vjerovatno motivisan velikom tragedijom u svojoj zemlji, Lu uz dječju perspektivu, potvrđuje i u ovoj knjizi vrhunsku literarnu zavodljivost, jer gotovo lakonskim refleksijama na neuobičajen način predstavlja položaj državnog vrha u trenutku velike krize u jednoj od najstabilnijih zemalja, čiji stanovnici, prema riječima autora, važe za najzaštićenije, prije svega finansijskom, odnosno ekonomskom i političkom sigurnošću.
Slabost u moći, usamljenost u neprestanoj okruženosti ljudima, potištenost u blagostanju, nedostatak slobode u samostalnom odlučivanju- ove naizgled začudne apsurdnosti nose univerzalnu poruku o bezvrijednosti materijalnog bogatstva i političke moći, a složenost teme unosi u autorov prepoznatljiv humor dozu ozbiljnosti i filozofskog promišljanja o unutarnjem duševnom mraku.
 
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: