EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
GORI MORAVA
Izdavač:  Laguna

ISBN:   978-86-521-2797-9

Broj stranica:  207

Format:  13 x 20

Povez:  meki

Pismo:  ćirilica

Godina izdanja:  2018

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:5.90  €
Sa popustom: 5.31 €
   

Priča o detinjstvu junaka Stevana u srpskoj varošici na Moravi tridesetih godina XX veka zapravo je piščeva gorka ispovijest o svojoj mladosti. Likovi meštana, rođaka i prijatelja oživljeni su nezaboravnim dijalozima i osjenčeni strpljivim podnošenjem svoje teške i mukotrpne sudbine u nemirnim vremenima, a opisi odnosa sa rodbinom i opraštanje od oca na samrti spadaju u najbolje stranice novije srpske proze. 

„Po izvornosti i emotivnoj energiji, roman Gori Morava možda je najsnažnije djelo Dragoslava Mihailovića, pisca koji je srpskoj književnosti dao Kad su cvetale tikvePetrijin venac i Čizmaše.

Na prvi pogled fragmentarnog sklopa, ovaj roman se zapravo odlikuje promišljenom čvrstinom kompozicije, tvoreći, potresno i nježno, tolstojevsku nisku djetinjstva, dječaštva i mladosti. Motivske niti kojima je premrežen Mihailovićev roman polaze od osunčane slike djetinjstva, gjde nesreća, bolest i smrt djeluju prije kao nerazumljive i čudne nego kao tragične pojave, da bi sa sazrevanjem ta ugodna izmaglica iščezla, a ljudi i događaji se našli u nemilosrdno jasnom osvetljenju.

Ovo prozno remek-delo Dragoslava Mihailovića počiva na finom preplitanju uspomena i, kao na jesenjoj prigrevici, obrazuje neku vrstu šarenog hlada, gjde se zračna vedrina i razigranost stapaju sa sumornim nagoveštajima i tragičnim spoznajama.“

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: