EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
ILUSTRADO
Pisac:  Migel Sihuko

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788661450457

Prevodilac:  Tatjana Bižić

Broj stranica:  340

Format:  21cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:9.30  €
Sa popustom: 8.37 €
   
 "Ilustrado" je termin koji označava pripadnike intelektualne elite na Filipinima. Glavni likovi romana su pripadnici ove klase, dva pisca koji žive u Njujorku, prethodno napustivši sigurnu budućnost u dobrostojećim i uticajnim porodicama u rodnoj Manili. Roman počinje klasičnim trilerskim uvodom- pronalaženjem tijela poznatijeg pisca u rijeci Hadson. Njegov vjerni sljedbenik, Migel Sihuko, odlučuje da ispita pravi uzrok iznenadne smrti svog mentora, uz potragu i za misteriozno nestalim dragocjenim rukopisom pisanim dvadeset godina. 
I ovih par rečenica predstavljaju zapravo cjelokupni siže ovog vrlo smjelog književnog performansa čiji je narativ komponovan sa izuzetnom vještinom i uvjerljivošću. Brojni slojevi priča u priči, odlomci iz eseja, pjesama i romana likova, njihovi intervjui i autobiografije, dokumentarna građa, pripovjesti o događajima u kojima učestvuju realni i fiktivni likovi, i sve to povezano doživljajima pripovjedača, koji se vraća u Manilu u potrazi za odgovorima, predstavljaju neodoljivu avanturu za čitaoca, koji će na svakoj stranici biti zatečen nad sopstvenom upitanošću o zamagljenosti granice između realnosti i fikcije. 
Precizno usmjerene britke političke oštrice iznijete u izmišljenim intervjuima glavnog lika s jedne strane i neobičan, istovremeno urnebesan i sjetan humor s druge strane, čine ovaj vrhunski izveden splet metafizičkih spekulacija i satire, majstorski upakovan zapravo u priču o potrazi za identitetom kako cijelog naroda tako i pojedinca, pisca koji postavlja već toliko puta iznedreno pitanje- koja je uloga književnosti danas? 
Uz otvoreni kraj, bez krajnjih odgovora i razrješenja, čitaoci će sigurno nakon Ilustrada zaključiti da, ako i ne može da mijenja svijet, književnost može na najbolji i najoriginalniji način da ga razotkriva, a istovremeno da mijenja i duhovno obogaćuje pojedinca. I to upravo zahvaljujući ovakvim knjigama.
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: