EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
ISTORIJA SREĆE
Pisac:  Darin Mekman

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  8676660964

Prevodilac:  Nataša Karanfilović i Nina Ivanović

Broj stranica:  435

Format:  24cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2007.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:10.60  €
Sa popustom: 9.54 €
   

Pišući poveliku i ambicioznu knjigu o sreći (sa svim, razumljivim, ograničenjima), Mekman se našao u nezavidnoj ulozi nekoga ko sreću definiše, istražuje je u prošlosti, prepoznaje u sadašnjosti... A nju je tako teško uhvatiti. No njegova hrabrost nije ustuknula pred zastrašujuće vidljivim praznim stranicama sreće u istoriji.

Zapadni svijet iskazao je potrebu za srećom još u demokratiji antičke Grčke i dosljedno je se držao do danas. Evropa i Amerika od vjere u nju nisu odustale; otud se za sreću može reći da je postala moderna zapadna religija, drugačije i viđena i shvaćena nego na Istoku. Zar to ne potvrđuje i Mekmanova rečenica: „Možemo biti srećni, bićemo srećni, trebalo bi da budemo srećni. Imamo pravo na sreću“?

Istorija sreće nije nikakva knjiga-recept za ostvarenje sopstvene sreće. Ovo je ozbiljna studija, jedna od mogućnih, koja svakako pokriva široku lepezu čovjekovih pitanja o sreći kroz vjekove i kulture. Osim što nudi kontinuiranu i jarku sliku sreće na stručan način, ona vješto komunicira sa čitaocem otvarajući nova pitanja i zagonetke.

„Entoni Ešli Kuper, značajan moralista iz osamnaestog vijeka, zapitao se jednom prilikom: ’Ako je filozofija, kao što mi mislimo, proučavanje sreće, zar ne bi svako, na ovaj ili onaj način, morao vješto ili nevješto filozofirati?’ Moje iskustvo govori da je odgovor na ovo pitanje gromoglasno da. Stoga sam u ovoj knjizi pokušao da se obratim tom možda mitskom biću, a svakako ugroženoj vrsti, ’prosječnom čitaocu’, da pišem, nadam se, bez gledanja s visine, ali da istovremeno uložim svjestan napor da sve prikažem živopisno i interesantno, ali i da analiziram i objašnjavam. Čak sam nastojao da knjiga bude zabavna i duhovita.“

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: