EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
JA ILI JA, KO SAM JA?
Izdavač:  Nova knjiga

ISBN:  978-86-7470-589-6

Broj stranica:  306

Format:  16,3x23,5cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2015.

Mjesto izdanja:  Podgorica


Cijena:12.60  €
Sa popustom: 11.34 €
   

Nakon završenog medicinskog fakulteta u Novom Sadu, dr Lazar Trifunović je zapao u psihičku krizu, a kako bi sebi našao lijek krenuo je da putuje.  Iz tih putovanja, u formi putopisne autobiografije, nastala je knjiga JA ili ja, ko sam ja, koja donosi priču o dva puta na koja je autor krenuo. Jedan put vodio  ga je širom planete: od zemalja Evrope, Azije, Afrike do Amerike, a drugi put vodio ga je na putovanjeunutar samog sebe. Kako bi se oslobodio svih nemira, očaja, unutrašnjih previranja i svih neprijatnih osjećanja, iz Novog Sada se uputio u London. Međutim, u Londonu je samo na kratko  osjetio olakšanje, pa su ubrzo uslijedila putovanja širom plante. Ni sva ta putovanja nisu donijela olakšanje, pa je shvatio da jedini način da se oslobodi svojih muka jeste da promijeni smjer svojih putovanja. Da krene da putuje unutar sebe. Dr Trifunović navodi, da je nasvim ovim putovanjima došao do zaključka da postoji put za koji nam ne treba pasoš, viza, novac, niti bilo šta drugo sem smjelosti. Smjelosti da se suočimo sa najcrnjim dijelovima naše ličnosti i promijenimo ih, jer ono što nosimo u sebi, bez obzira gdje pošli, zauvijek ostaje u nama.  

Putovanja po planeti, navela su ga na proučavanje različitih kultura, filozofija, tradicija, dala smisao njegovom ×ivotu, ali i njegovom pisanju. Naime, Dr Trifunović prvi put je nešto zapisao prije dvadesetak godina, sa nadom da će sve te zabilješke nekada prerasti u knjigu. Kako da sva ta nepovezana putovanja i zabilješke sa njih pove×e u jednu cjelinu, došao je na ideju  jednog popodneva, dok je sjedio u zen bašti Kodaji-Đi hrama , u Kjotu u Japanu. Tog popodneva pojavila mu se jasna konstrukcija knjige Ja ili ja, ko sam ja.

Preda mnom je jedna dosta neobična knjiga, sa takođe dosta neobičnim naslovom: „JA ili ja, ko sam ja?“ – o kojoj treba nešto da napišem. Čija je to knjiga? Lazara Trifunovića, lekara iz NovogSada – sada već mogu da ka×em (pošto sam knjigu pročitao), ne samo autora dosta neobične knjige, već autora, sasvim neobičnog čoveka. Čoveka-putnika (homo viator), ne samo svetskog, već kosmičkog Putnika. Za što kosmičkog?Iz prostog razloga što je Lazar Trifunović, putujući planetom Zemljom, posećujući sve njene kontinente, uporedo putovao iznutra, kroz lavirint svog duševno-duhovnog ×ivota

Iz predgovora, akademikVladetaJerotić

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: