EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
JEVANĐELJE PO ISUSU HRISTU
Pisac:  Žoze Saramago

Izdavač:  Laguna

ISBN:  867428002I

Prevodilac:  Dejan Stanković

Broj stranica:  349

Format:  21cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Ćirilica

Godina izdanja:  1999

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:8.40  €
Sa popustom: 7.56 €
   

Dobitnik Nobelove nagrade.
Njegovo je tijelo ležаlo, nаpeto, čvrsto, ukrućeno, а nаd njime stаjаše onа, Mаrijа Mаgdаlenа, govoreći, Opusti se, bez brige, miruj, pusti dа se jа brinem o tebi, i tаdа osjeti dа je jedаn dio njegovog telа prodro u njeno tijelo, kаko se oko njegа steže prsten od vаtre, u nаletimа, kаko mu tijelo trese drhtаvicа, kаo ribа kojа se trzа, bori se i bježi uz krik, ali nemoguće, ribe ne urliču, to je bio njegov krik, dok je Mаrijа, stenjući, pаlа preko njega želeći dа sа njegovih usаnа popije krik, pohlepnim poljupcem kojim je izаzvаlа još jedаn beskrаjni tаlаs drhtаvice u Isusovom tijelu.
U ovom jevanđelju po Saramagu Spasitelj nosi auru čovječnosti daleko veću nego što tvrdi Biblija. Za jedne, bliske revnosnim hrišćanima, roman je bogohulno antijevanđelje, za druge impresivna priča o ljubavi i ljudskoj žrtvi, o dvadeset vjekova ljudskih patnji koji su usledili.
Roman koji je svojevremeno izazvao pravu buru u portugalskim i španskim konzervativnim krugovima, što je dovelo do cenzure kojom je pisac spriječen da primi Evropsku nagradu za književnost, predstavlja još jednu potvrdu Saramagovog impresivnog stila i sklonosti da o ljudskoj sudbini progovori alegorično i provokativno, a istovremeno na svima razumljiv način.
„Roman koji prosvetljuje svojim neumoljivim smislom za humor, nježnom strašću i poezijom.“ Los Angeles Times Book Review
„Pobjeda čovjeka nad legendom, umjetnički besprekorno uobličena. Uzvišeno!“ Fransisko Migel
„Saramago dopušta svom pripovjedaču da izlije svu žuč i gorčinu zbog zla, bijede i patnje koji su u ime širenja hrišćanstva zadesili svijet. Saramago nas izaziva, iznenađuje, zadivljuje i šokira. Knjiga koja se ne smije propustiti.“ Bob Korbet

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: