EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
KAD MARINA ABRAMOVIĆ UMRE
Pisac:  Džejms Vestkot

Izdavač:  Plavi jahač

ISBN:  9788648100740

Prevodilac:  Vesna Roganović,Duško Roganović

Broj stranica:  336

Format:  30cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2013

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:26.30  €
Sa popustom: 23.67 €
   

Ovo je opsežna i na momente veoma intrigantna biografija svjetske zvijezde performansa Marine Abramović. Knjiga počinje testamentom u kome je umjetnica osmislila neobičan performans nakon svoje smrti. Tri kovčega, ali se ne zna u kome je njeno tijelo, tri sahrane u tri grada u kojima je najduže živjela: Njujork, Amsterdam, Beograd. Prijatelji i poštovaoci ne nose crninu na sahrani, a tu je i velika torta sa njenim likom od marcipana koja se poslužuje na sahrani.

U četvorogodišnjem istraživanju autor ove knjige Džejms Vestkot prati tri najvažnija perioda u životu Marine Abramović. Prvi je beogradski period kada je još daleke 1975. u SKC-u započela svoju umjetničku i životnu avanturu čuvenim performansom "Ritam 5, plamteća zvezda". Drugi period je period njenog asketskog života u Amsterdamu i rad sa poznatim njemačkim umjetnikom i njenim životnim saputnikom Ulajem i njihov rastanak nakon performansa "Ljubavnici, hodanje po kineskom zidu" (1988). Treći period predstavlja njen život zvijezde u Njujorku od 2005. godine koji prate poznati performansi, pozorišna predstava sa Bobom Vilsonom itd.

Svojim čuvenim performansom u kojima je ispitivala granice fizičke i mentalne izdrživljosti, Marina Abramović je izazvala veliku pažnju svjetske umjetničke javnosti. Ovim performansom je ušla u sam vrh najatraktivnijih živih umjetnika u svijetu.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: