EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
KAO DA SE NIŠTA NIJE DOGODILO
Izdavač:  Ahilej

ISBN:  8684685156

Broj stranica:  341

Format:  21cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2005

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:7.90  €
Sa popustom: 7.11 €
   

Roman Kao da se ništa nije dogodilo govori o različitim vrstama ljubavi i o iznevjerenosti, a u okvire te priče smješten je čitav istorijski roman, možda bismo mogli reći i saga porodice Sreznjevski.

Pripovijedanje se zasniva na stalnim ukrštanjima dva fabularna toka čiji su vremenski okviri različiti i koje karakterišu sličnosti događaja i sudbina likova. Govoreći o preplitanju različitih sudbina u pripovjedačkom postupku, prepoznaje se i izvjestan pavićevski manir očudavanja teksta, tj. uvođenje misterioznosti i tajnovitosti u tekst: "Po blagom osmijehu koji je ostao na njenom licu, Sofija je neopozivo znala da je te noći kada se preselila na drugi svijet, Nevena Blanuša sanjala Sergeja."

Jedan tok vremenski je određen dvadesetim godinama 20. vijeka, tj. u vezi je sa propašću Carske Rusije. Taj istorijski događaj određuje sudbinu Sofijinog djede Sergeja Mihailoviča Srežnjevskog i Sofijine bake Galine Vasiljevne, a kasnije i sudbine Mihaila Srežnjevskog,Sofijinog oca, i Nevene Blanuše, Mihajlove dadilje, dok je drugi tok vremenski sveden na nekoliko posljednjih decenija 20. vijeka, s tim što su naročito osvijetljene posljednje godine 20. vijeka i tada aktuelni dramatični istorijski i politički događaji u Srbiji. Glavni junaci tog toka priče su Sofija, Stojan i Ivana.

Spoljašnji prostor unutar koga se realizuju glavni fabularni tokovi je Beograd početkom i Beograd krajem 20. vijeka. Kada se pripovjeda o aktuelnim društveno-političkim događajima, ton pripovjedanja pomjeren je ka ironijskom. Mnogobrojne lične nesreće ispričane u romanu tek su nagovještaj događaja koji su uslovili opštu propast. Lične i kolektivne nesrće dešavaju se istovremeno, a priče o tim nesrećama naizmenično se smjenjuju. Pripovedač nas suočava sa istovremenim postojanjem malih i velikih laži. Na samom početku romana uvedeno je niz momenata koji nam iznova oživljavaju slike koje nismo ni uspjeli da zaboravimo: kolone izbjeglica, samoživost i tortura režima, zloupotreba medija. Sa naturalističkim slikama onoga što se dešava u pozadini, dok u Kninskoj krajini, u Bosni i ostalim djelovima bivše Jugoslavije traje rat, pripovedač nas suočava uvođenjem kratkih rezova i inserata koje emituje televizija i plasira ih čitaocima onako kako on tu cijelu situaciju i doživljava: emotivno, potresno, ljudski. Otuda se ovaj roman izdvaja od mnoštva romana slične tematike koji nisu uspjeli da prevaziđu hroničarsko bilježenje loših životnih trenutaka u okviru loših društvenih trenutaka. Izvjesno je da autorka ovog romana posjeduje smisao za detalj i koristeći se najčešce ironijom i groteskom, kako je već napomenuto, čini sliku ubjedljivom i funkcionalnom. Pripovedač pokazuje kako stagnaciju društva prati i stagnacija morala i ekspanzija neukusa. Oličenje takvog stanja stvari su emisije koje prezentuju i propagiraju turbo-folk. Pripovedač takve manifestacije karakteriše kao monstruoznu kombinaciju krvi i šljokica, u njoj vidi groteskni spoj smrti i divlje veselosti.

U Spletkarenju sa sopstvenom dušom pripovedač kaže da u zlehudim zemljama politika i društveno uređenje u ogromnoj mjeri određuju individualnu sudbinu. Taj iskaz vrijedi i kada razmišljamo i o najnovijem romanu Marije Jovanović. Ipak, mehanizam dejstva onoga što uslovljava čovjeka i njegove slobode je, kako se pokazalo u konkretnoj priči u ovom romanu, izuzetno komplikovan i ne može se objasniti drugim riječima osim onim koje je, naslućujući osjećanja izmedu Sofije i Stojana, jednom prilikom Nevena izrekla: ne valja se.

Roman se završava u duhu pozorišne tehnike. Sofija u stvarnost iskoračuje iz pozorišta, čuju se zvuci sirene za vazdušnu opasnost. Takav kraj romana je svojevrsna scena u sceni, pa ostavlja utisak da je čitav roman predstavlja po nekim žanrovskim odlikama i mogla bi se svrstati u tragediju.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: