EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
MANIFEST PROTIV IMPERIJE
Pisac:  Saa Marković

Izdavač:  IK Zorana Stojanovića

ISBN:  9788675432678

Broj stranica:  251

Format:  21cm

Povez:  Bro

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2013

Mjesto izdanja:  Novi Sad


Cijena:7.50  €
Sa popustom: 6.75 €
   

Savremeni svjetski analitičari projektovanja modela za XXI vijek i novih oblika ideološkog inenjeringa polaze od jedne nesporne činjenice: čovječanstvo je ušlo u treći milenijum sa mnoštvom neriješenih problema, bez jasne perspektive u pogledu mogućnosti njihovog rješenja. I dok jedni krajnje pesimistički gledaju na budućnost, pribjegavajući povremeno biblijskim proročanstvima, poput Umberta Eka, koji smatra da se svijet kreće ka jednom jedinom cilju, a to je pakao, drugi, s nepouzdanim optimizmom, najavljuju novu ovozemaljsku ideologiju u vidu Novog svjetskog poretka.

Pisac ove studije Saša Marković argumentovano odbacuje oba navedena pristupa, smatrajući ih izlišnim i nerealnim. Pri tom, njega nisu povela, još manje zanijela, velika imena savremene političke misli; on ih je temeljno proučio, ali je smjelo krenuo sopstvenim putem, opredijeljujući se za empirijski postupak u analizi savremenog svijeta i njegove budućnosti. Po njegovom mišljenju, promjene koje su se odigrale u društvu i u prirodi, i to na planetarnom nivou, zahtijevaju novu logiku i novu naučnu metodologiju.

U epicentar svoje knjige autor smjelo postavlja američku neoimperijalnu politiku, koja planirano, kontinuirano i sistematično proizvodi i istovremeno primjenjuje političko nasilje koje vodi samo jednom cilju, a to je apokalipsa. To je ideja vodilja koju pisac znalački razrađuje kroz tri dijela svoje studije: 1. Imperijalni karakter republike; 2. Porijeklo angloameričke dominacije, i 3. Multipolarnost ili izolacija Amerike.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: