EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
MARTA KVEST
Pisac:  Doris Lesing

Izdavač:  Agora

ISBN:  978-86-84599-86-7

Prevodilac:  Anđelka Cvijić

Broj stranica:  264

Format:  21cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2008

Mjesto izdanja:  Zrenjanin


Cijena:14.10  €
Sa popustom: 12.69 €
   

Po mnogo čemu autobiografski, drugi roman Doris Lesing je potvrdio njenu književnu slavu još pedesetih godina prošlog vijeka.

U ovom sveobuhvatnom portretu jedne djevojke, od adolescencije do zrelog materinstva, Doris Lesing čini za svoj pol ono što su za muškarce uradili D. H. Lorens i Arnold Benet knjigama poput Sinovi i ljubavnici i Porodica Klejhenger. Ženskom senzibilitetu i percepciji Lesing dodaje i neobičnu direktnost, vitalnost i energičnost, koji stvaraju izvanrednu kombinaciju talenata.

Marta Kvest je, u suštini, priča o pobunjeniku. Kada prvi put upoznamo tu petnaestogodišnju djevojku, ona živi u siromaštvu na afričkoj farmi sa roditeljima. Ali, to je djevojka strastvene vitalnosti koja žudi za iskustvom i samospoznajom i ogorčeno gleda na konvencionalnu uskogrudost svojih roditelja. Ona napušta taj milje, pronalazi posao kao sekretarica u obližnjem gradu. Upravo tu, u velikom gradu, započinje njen susret sa stvarnim životom, koji je toliko žudela da iskusi i shvati.


U pozadini ove priče je Afrika, mjesto odrastanja Doris Lesing, tegoban i jednoličan život na prostranim farmama, sveprožimajuća atmosfera straha, rasizma i antagonizma, površinska demokratija i sofisticiranost gradskog života. Kao slika kolonijalnog života, Marta Kvest fascinira dubinom i realizmom uvida. U središtu knjige je figura Marte, protagoniste velikodušnih manira, oslikana saosjećajno i sa razumevanjem, i uprkos tome– nepogrešivo i objektivno.

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: