EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA od 4. do 14. marta

BOOKA je manifestacija koja svake godine na jednom mjestu okupi brojne istaknute književnike, književne kritičare i ljubitelje pisane riječi.
Ovogodišnji tradicionalni festival knjige otvoriće Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista. Svečano otvaranje biće upriličeno 4. marta u sali Millennium u TC-u Mall of Montenegro, u 19h.
Pored Zagajewskog na otvaranju zimskog salona govoriće i Gojko Božović, pjesnik, esejista i književni kritičar.
Kada je riječ o ostalim učesnicima salona, svoja književna djela predstaviće:  Vladimir Tabašević, dobitnik NIN-ove nagrade u 2018. za roman „Zablude svetog Sebastjana“. Laslo Blašković, jedan od vodećih savremenih pjesnika, inače radijski i televizijski pisac iz Novog Sada, predstaviće svoju novu knjigu pjesama pod nazivom „Bogzna“ i profesor Siniša Jelušić i promocija njegove knjige „Razumjeti lutku“.
Poslednjeg dana festivala biće upriličena promocija ramana „Još ne sviće“ Marinka Vorgića, književnog kritičara i publiciste.
Kao gosti na književnim večerima govoriće brojni istaknuti književnici, književni kritičari i publiciste iz Crne Gore i okruženja.
U okviru Salona knjige Adamu Zagajevskom će biti svečano uručena nagrada „Književni plamen“. Regionalnu nagradu Književni plamen 2015. godine ustanovili su izdavačka kuća Nova knjiga i nobelovac Mario Vargas Ljosa.
Podsjećamo da su dosadašnji dobitnici ove nagrade bili upravo Mario Vargas Ljosa, zatim poznati italijanski pisac Klaudio Magris i 2017. godine Književni plamen pripao je turskom nobelovcu Orhanu Pamuku.
Ovogodišnji žiri, koji je radio u sastavu Mario Vargas Ljosa (predsjednik), profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov

 
 
Ostale Zanimljivosti
29.10.2019
Vjerujemo da su knjige nastale ili kao plod mašte autora ili inspiracijom iz svakodnevnog života. Nije rijedak slučaj kada za neke poznate naslove knjiga saznamo i anegdote od auora kako su i nastale ili neke informacije nakon objavljivanja iz štampe.
02.04.2019
Opet kreće Sajam! Opet kreće proljeće, a sa njim i sajam knjiga – mogla bi glasiti parafraza poznate dječije pjesme, adekvatna aktuelnom momentu, kada sa nestrpljenjem iščekujemo početak 14. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja. Pred nama je nedjelju dana u kojima će i dječija književnost, te književnost za odrasle, stručna literatura, publisictika, ali i izložbene postavke na nekoliko zanimljivih tema učiniti da naš Glavni grad – makar nakratko – u potpunosti diše širokim, knjižnim njedrima. Ovogodišnji, četrnaesti Sajam koncipiran je tako da zadovolji različite čitalačke afinitete, ni u jednom segmentu ne stavljajući kvantitet ispred kvaliteta. U tom duhu može se čitati i slogan manifestacije: „Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu“. U vremenu kada se informacione tehnologije nameću kao uporna konkurencija knjizi, sa svojim novim, viralnim i hibridnim žanrovima, nastojimo da Sajmom ukažemo na neprolaznu vrijednost ispisane hartije, na činjenicu da je knjiga, u formi kakvu je uz manje promjene poznajemo stotinama godina unazad, i dalje neprikosnoven nosilac ljudskog saznanja. Vremena se mijenjaju, mnoge stare stvari nestaju i mnoge nove isplivavaju iz ubrzanog transformisanja civilizacije, ali knjiga ostaje i opstaje, potvrđujući da joj nema alternative, da je je nedodirljiva u svojoj višestrukoj važnosti. Svjesni svega rečenog, afirmaciji knjige i ovoga samo puta pristupili sa posebnom pažnjom. Na stotinak štandova biće izloženi najaktuelniji naslovi po promotivnim cijenama, ali i pregršt vrijednih knjiga iz raznih oblasti i epoha. Takođe, ugostili smo pisce iz Crne Gore i regiona, čije knjige ubiraju pozitivne kritike na brojnim eminentnim adresama. S našim posjetiocima družiće se dobtinik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, zatim Faruk Šehić, Zoran Ferić, Jelena Lengold, Enes Halilović, Miraš Martinović, Damir Karakaš, Barbara Delać, Aleksandar Bečanović, Edin Smail
06.03.2019
Ovogodišnji dobitnik nagrade "Književni plamen" Adam Zagajevski, istaknuti poljski pjesnik i esejista, jedan od najvećih svetskih savremenih pisaca otvorio je 11. regionalni festival izdavača i pisaca "BOOKA 2019." koji će trajati do 14. marta.
04.03.2019
XI Regionalni festival izdavača i pisaca BOOKA 2019. biće svečano otvoren večeras u 19h u sali Milenijum TC Mall of Montenegro, a otvoriće ga Adam Zagajevski, proslavljeni poljski pjesnik i esejista.
25.02.2019
Zimski salon knjige BOOKA je regionalni festival izdavača i pisaca čiji je cilj da pored izdavača i autora, okupi književne kritičare i ljubitelje pisane riječi, kako iz Crne Gore tako i iz regiona. Zimski salon knjige postao je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija koja kvalitetnim programom, bogatim izborom literature i pristupačnim cijenama posjetiocima i čitaocima približava pisanu riječ i čini bogatijom kulturnu ponudu Crne Gore.
14.02.2019
U Gradskoj knjižari na Trgu Republike možete kupiti karte za predstojeće predstave u KIC Budo Tomović.
27.02.2016
Izdavačka kuća "Nave di Tezeo" najavila je objavljivanje posljednje knjige italijanskog knji
09.09.2015
Od 1966.godine 8. septembar obilje