EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
MILOSRĐE
Pisac:  Toni Morison

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652110636

Prevodilac:  Dubravka Srećković Divković

Broj stranica:  168

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2012.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:5.30  €
Sa popustom: 4.77 €
   
Od dobitnice Nobelove i Pulicerove nagrade.
 
Osamdesetih godina sedamnaestog vijeka trgovina robljem još je bila u povoju. Jakob je anglo-holandski trgovac i avanturista, s malim imanjem na surovom sjeveru. Sticajem okolnosti, na njegov posjed stiže mlada robinja Florens „s rukama robinje a stopalima portugalske gospođe“, koja umije da čita i piše i mogla bi mu biti od koristi. 
Svi stanovnici Jakobovog imanja okovani su svojim sudbinama: Lina, sluškinja domorodačke američke krvi, čije su pleme desetkovale velike boginje; njihova gospođa Rebeka, koja je i sama bila žrtva vjerskog žara u rodnoj Engleskoj; mlada Tuga, ćerka pomorskog kapetana, koja je provela previše godina na moru da bi bila potpuno normalna; najzad, tu je i Florens, željna majčinske ljubavi. Opirući se svakodnevnici, oni pokušavaju da žive život izvan stega sopstvene sudbine. 
Milosrđe nas vodi u prve dane perioda crnačkog ropstva u Americi. Slikajući različite vjerske običaje i prikazujući odnose između muškarca i žene ono nam govori o ljudima koji nikada nisu sazdali svijet prema svojoj mjeri, već je svjet oblikovao njih. Iako je to roman o ropstvu, on je prvenstveno potresna priča o majci i kćeri u jednom nasilnom i neuređenom svijetu– svijetu gdje čin milosrđa, jednako kao i sve drugo, ima nepredvidljive posljedice. 
 
„Prepuno ljepote, ekscentričnosti, meteža, smijeha, senzualnosti, nesebične nježnosti… Djelo Toni Morison je upečatljivo individualno.“ Times Literary Supplement
 
„Milosrđe se ne čita. Čitalac uranja u zaraznu atmosferu jezika i simbolizma. Ova knjiga pruža jedno originalno viđenje Amerike u njenom početnom stanju, kada je sloboda bila rijetka roba.“ USA Today
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: