EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
NIJE TO NIŠTA STRAŠNO
Pisac:  Džulijan Barns

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  8676661565

Prevodilac:  Ivan Filipović

Broj stranica:  201

Format:  24cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2008

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:6.50  €
Sa popustom: 5.85 €
   

Barnsova knjiga razmišljanja na temu smrti, kako i on sam kaže, nije njegova autobiografija. Ali jeste porodični spomenar, ili još preciznije- intimna istorija njegove porodice. Kroz riječi Džulijana Barnsa odzvanjaju riječi njegovog brata (filozofa), njihovih roditelja, kao i roditelja njihovih roditelja.

Rasprava o strahu od smrti, teme koja pripada svim bićima, vodi se i sa Bogom i o Bogu. Barnsovo intimiziranje sa smrtnošću zapravo je jedna vrsta ritualnog plesa kao odbrane od neminovnog.

Knjiga koja ne pripada nijednom žanru, a može biti putovanje u misterioznost sjećanja, filozofična spekulacija, oda životu i umjetnosti- ali i knjiga koja se čita kao roman. Ali ono što je važnije od činjenice da je teško klasifikovati je jer nije podložna kategorijama- jeste da je ona mudra, duhovita, zabavna i puna iznenađenja. Neki oduševljeni kritičari, doduše, smatrajući da je njome Barns sebe prikazao u do sada najboljem spisateljskom svijetlu, otišli su korak dalje i smislili joj žanr- barnsanijana.

I sam naslov Nije to ništa strašno kazuje kako se Barns prema smrti odnosi istovremeno i mudrački hladno i crnohumorno. Riječ je o svojevrsnom času anatomije ljudske smrtnosti. Najveća vrijednost knjige jeste što je ona jednovremeno (i doslovno) smrtno ozbiljna, majstorski zabavna i iznenađujuće bučno vesela.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: