EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
PARISKA ŽENA
Pisac:  Pola Meklejn

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652108497

Prevodilac:  Milica Cvetković

Broj stranica:  373

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:7.30  €
Sa popustom: 6.57 €
   
Priča o ambicijama i izdaji, o izuzetnom vremenu i ljubavi dvoje nezaboravnih ljudi: Ernesta Hemingveja i njegove žene Hedli.
 
Čikago, 1920. Hedli Ričardson je tiha djevojka od dvadeset osam godina koja je skoro odustala od ljubavi i sreće. Kada sretne Ernesta Hemingveja, život će joj se sasvim promijeniti. Poslije vrtoglavog udvaranja i vjenčanja oni odlaze u Pariz, gdje postaju zlatni par žive i nestalne grupe– čuvene „izgubljene generacije“– u kojoj su i Gertruda Stajn, Ezra Paund, Fransis Skot i Zelda Ficdžerald.
Iako veoma zaljubljeni, Hemingvejevi nisu pripremljeni za život ispunjen pićem i brzinom u Parizu zahvaćenom erom džeza, koji ne vrednuje tradicionalne pojmove porodice i monogamije. Okružen prelijepim ženama i suparničkim sujetama, Ernest s mukom traži glas koji će mu obezbijediti mjesto u istoriji i pretače sve bogatstvo i žestinu života s Hedli i njihovim krugom prijatelja u roman Sunce se ponovo rađa. Za to vrijeme Hedli se trudi da očuva svoje biće dok zahtjevi života s Ernestom postaju sve teži, a njena uloga supruge, prijateljice i muze postaje sve izazovnija. Uprkos njihovoj izuzetnoj vezanosti, ipak se suočavaju s krajnjom krizom braka– izdajom koja će dovesti do propasti svega za šta su se tako snažno borili.
Pariska žena je slika zlosrećne ljubavi i poljuljane odanosti, još potresnije kad znamo da je Hemingvej pred kraj svog života napisao da bi bolje bilo da je umro nego da se zaljubio u nekog drugog osim Hedli.
 
„Ova veoma zanimljiva knjiga prepuna obavještenja pruža nam intiman pogled na nježnu i pronicljivu ženu, na pisca u povoju za kog se udala, na blistavi i ranjivi pariski krug čiji su oni dio i na njene napore da sačuva ljubav i porodicu od rastuće slave i nemilosrdne ambicije.“ Seattle Times
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: