EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
PEDESET NIJANSI SIVA
Pisac:  E L Dejms

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652109913

Prevodilac:  Eli Gilić

Broj stranica:  542

Format:  21 cm

Povez:  Bro

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2012.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:9.80  €
Sa popustom: 8.82 €
   

Pedeset nijansi siva, prvi dio erotske trilogije E. L. Dejmsa iza čijeg imena se krije britanska spisateljica Erika Leonard, od nedavno je i pred našim čitaocima. Naslov romana (u originalu Fifty Shades of Grey) je zapavo igra riječi,  s obzirom na to što prezime glavnog junaka Kristijana Greja znači sivo. Gdje god da se pojavila, ova knjiga je postala knjievna senzacija. U mnogim bibliotekama je zabranjena, a tamo gdje nije, liste čekanja broje i po više hiljada ljudi. Roman Pedeset nijansi siva ispituje mračnu, neistraenu stranu seksualnosti, a pisana je u odmjerenoj dozi erotike i romanse.

Pedeset nijansi siva eksplicitno govori o seksualnom buđenju studentkinje Anastazije Stil i njenom odnosu sa zgodnim milijarderom Kristijanom Grejom. Radnja romana je više nego predvidljiva: lijepa studentkinja knjievnosti Anastazija Stil umjesto bolesne cimerke odlazi da intervjuiše za fakultetske novine mladog tajkuna Kristijana Greja. Ubijeđena da je njihov sastanak loše prošao, pokušava da više ne misli na taj događaj, sve dok se Grej ne pojavi u prodavnici u kojoj ona radi i pozove je da izađu.

Upuštaju se u strasnu avanturu. Iako je ona bez ikakvog ljubavnog iskustva, tokom veze će otkriti koje su njene stvarne elje ali i strašne tajne koje Grej skriva od drugih. Anastazija otkriva da Grejove seksualne sklonosti podrazumijevaju sadomazohizam i potpunu dominaciju. Grej trai da ona potpiše ugovor koji mu omogućava potpunu kontrolu nad njenim ivotom. Ona pristaje na eksperiment i ispunjava njegove fantazije u Crvenoj sobi bola.

Popularnost knjige Pedeset nijansi siva najvjerovatnije se krije u otkrivanju tabu teme vezane za seksualnost. Iako veliki dio zapadne štampe romanu osporava umjetničku vrijednost i predstavlja ga kao „pornografiju za mame“ (obzirom da su najveći broj čitalaca sredovječne ene i domaćice kojima je knjiga unijela dodatnu i zaboravljenu strast u bračne ivote) knjiga je ipak novi ugao sagledavanja ivota ene, opsesije i moći posjedovanja.

Prvobitno, roman Pedeset nijansi siva E. L. Dejmsa je u SAD-u i Velikoj Britaniji objavljen u formi elektronske knjige jer su izdavači strahovali da bi čitaoce bilo sramota da budu viđeni kako u javnosti čitaju erotiku. Za nekoliko nedjelja, roman je rasprodat u stotinama hiljada primjeraka pa se ubrzo pojavilo i štampano izdanje, koje je najbre prodavana knjiga otkada se tirai i prodaja biljee, i to bez ijednog centa uloenog u reklamu. U Velikoj Britaniji knjiga je potukla rekorde koji su drali autori Harija Potera Doana K. Rouling i Da Vinčijevog koda Den Braun. Roman Pedeset nijansi siva do sada je preveden na preko 30 jezika, a cijena za ekranizaciju postigla je rekord– pet miliona dolara. Navodno je Anđelina Doli zainteresovana da reira film u kome bi misterioznog Greja trebao da igra vodeći mladi glumac današnjice Rajan Gosling, dok se kao mogući scenarista spominje Bret Iston Elis.

E. L. Dejms (49) je radila kao televizijska producentkinja. Od ranog djetinjstva eljela je da napiše roman koji će očarati čitaoce, ali ostavila je snove po strani kako bi se usredsrijedila na porodicu i karijeru. Udata je i majka je dvoje djece. ivi u zapadnom Londonu. O neočekivanom uspjehu svoje prve knjige Erika Leonard je rekla da je „eksplozija interesovanja u potpunosti iznenadila“, a svoju knjigu je opisala kao „sopstvenu krizu srednjeg doba, opisanu naveliko. Sve moje fantazije su tamo, i to je to.“ Ohrabrena uspjehom prvog naslova erotske trilogije Pedeset nijansi siva, Erika Leonard je napisala i nastavke Pedeset nijansi mračnije i Pedeset nijansi oslobođeni

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: