EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
POKORAVANJE
Pisac:  Mišel Uelbek

Izdavač:  Booka

ISBN:  978-86-88335-49-2

Prevodilac:  Vladimir D. Janković

Broj stranica:  263

Format:  14 x 20

Povez:  broš sa klapnama

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2015.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:9.30  €
Sa popustom: 8.37 €
   
Fransoa ‒ univerzitetski profesor i stručnjak za legendarnog dekadentnog pisca Uismansa, usamljenik na pragu srednjeg doba kome život prolazi u sezonskim ljubavnim vezama sa studentkinjama ‒ isprva je nezainteresovan za aktuelne predsjedničke izbore koji potresaju Francusku te 2022. godine.
Međutim, kada se u drugom krugu izbora, pored neizbežne Marin le Pen, neočekivano nađe harizmatični lider Muslimanskog bratstva, i kad političke igre učine da iza njega stane praktično cijela francuska politička scena ‒ Fransoa shvata da će se svijet u kome je dotad živio relativno zadovoljno i sigurno brutalno promijeniti.
Na biračkim mjestima izbijaju neredi, izbori se odlažu, automobili gore na ulicama Pariza, a porodica djevojke jevrejskog porijekla s kojom se Fransoa viđao prethodnih mjeseci odlučuje naprasno da se iseli u Izrael... U trenutku kada se građanski rat čini neumitnim, Fransoa se sklanja u unutrašnjost zemlje da sačeka rasplet eksplozivne situacije. To putovanje postaje i unutrašnja odiseja do najmračnijih kutaka njegove duše i okrutno suočavanje s činjenicom da nikakvog dubljeg životnog smisla više nema.
Francuska za to vrijeme, a s njom i veći dio Evrope, ipak bez mnogo potresa ulazi u novu eru. Društvene promjene mijenjaju i pojedince, a Fransoa i njegovo okruženje reaguju različito. Umorna, istrošena judeo-hrišćanska Evropa postaje lak plijen najmlađe i najprodornije monoteističke religije. Islam unosi novu energiju i smisao u život dojučerašnjih liberala i egalitarista...
Knjiga koja će obilježiti ovu i mnoge godine pred nama. Knjiga koja umjesto nas postavlja teška pitanja, i ostavlja ih otvorenim. Knjiga koju mnogi proglašavaju proročkom ‒ zbog brutalne koincidencije da je baš Mišel Uelbek bio na naslovnici magazina Charlie Hebdo uoči masakra (zbog čega je i sam autor evakuisan iz Pariza nakon tragedije) i da je objavljena istog dana kada se taj zločin dogodio.
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: