EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
POVRATAK KUĆI
Pisac:  Bernhard Šlink

Izdavač:  Plato

ISBN:  8644703853

Prevodilac:  Spomenka Krajčević

Broj stranica:  260

Format:  21cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2007

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:5.50  €
Sa popustom: 4.95 €
   

Deset godina nakon što je romanom Čitač savremenu njemačku književnost konačno uvrstio u sam vrh svjetskih lista bestselera, profesor prava i sudija pokrajinskog ustavnog suda Bernhard Šlink (1944) objavio je novu knjigu. Šlink se u novom djelu bavi temama srodnim onima koje su Čitača učinile univerzalno razumljivim pokušajem određivanja prema naslijeđenoj krivici. Ali umjesto jedne pregnantne priče, Povratak kući nudi razgranatu, kompleksnu naraciju sazdanu od matrica obrazovnog, ljubavnog i detektivskog romana kao i psiho drame. Tu složenu građu, kroz koju se mozaički sastavlja slika ratne, poslijeratne i savremene Njemačke, Šlink strukturira oko okosnice romana– priče o povratku kući.


Povratak kući njemačkog vojnika zarobljenog u Sibiru je isprva fikcija u fikciji, naime tema romana za koji se glavni junak opsesivno vezuje, budući da u djetinjstvu provodi raspuste kod svojih bake i djede u Švajcarskoj. Uveče sjedi s njima za stolom i čita, dok oni rediguju i koriguju romane za razonodu i dobro raspoloženje, čime zarađuju za život. Kako je tokom pedesetih godina papir bio skup, dječak dobija probne otiske tih romana da po njima žvrlja, ali pod uslovom da ne čita šta je na poleđini odštampano.

Jednog dana dječak, sad već učenik starijih razreda, prekoračuje zabranu i čita priču o lutanjima njemačkog vojnika koji se iz Sibira vraća kući, svojoj ženi. Kad vojnik konačno sazna gdje mu se tokom rata preselila žena, stigne do grada i kuće u kojoj živi i zazvoni na njena vrata– na pragu se, pored njegove žene, pojavljuju drugi muškarac i dva djeteta...

Peter Debauer, međutim, ne saznaje šta se dalje dogodilo. Stranice s krajem romana već je iskoristio i bacio. Mnogo godina kasnije sjeća se te priče i želi da joj sazna kraj. Potraga za krajem priče pretvoriće se u potragu za njenim autorom, čovjekom vještim u brisanju tragova. Pokazaće se da je nehotice ušao u trag pustolovne životne putanje sopstvenog oca. Time Šlink stupa na teren Čitača i istražuje za Njemačku još uvijek bolnu relaciju između očeva, obilježenih zločinima nacionalsocijalizma, i sinova pozvanih da sude ili opraštaju.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: