EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
PRINCIP 80/20
Pisac:  Ričard Koh

Izdavač:  Čarobna knjiga

ISBN:  9788677021573

Prevodilac:  Zvezdana Šelmić

Broj stranica:  272

Format:  23 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011

Mjesto izdanja:  Novi Sad


Cijena:8.10  €
Sa popustom: 7.29 €
   

 

Princip 80/20 predstavlja pravilo po kome oko 80% ostvarenih rezultata u bilo kojoj sferi života proizilazi iz tek 20% uloženog truda, vremena ili novca, što je u suprotnosti sa uobičajenim načinom razmišljanja i opšteprihvaćenom tezom „bez muke nema nauke“. Međutim, ova pravilnost jasno se ogleda u svim domenima života. Dokazano je da je 20% proizvoda ili kupaca zaslužno za čitavih 80% zarade jedne firme, 20% kriminalaca je odgovorno za 80% ukupnih kriminalnih djela, 20% bračnih parova snosi krivicu za 80% razvoda, a 20% mladih stekne 80% raspoloživog obrazovanja! Možda niste ni svjesni činjenice da 80% vremena nosite tek 20% od ukupne garderobe koju imate!

Paretovu metodu ili Paretov zakon prvi je otkrio italijanski ekonomista Vilfredo Pareto 1897. godine, dokazavši da stvari funkcionišu na jedan očekivano neuravnotežen, ali matematički izraziv način. Nažalost, Pareto nije umio da iskoristi svoj izum, a njegov značaj dugo nisu prepoznavali ni drugi. Tek nakon Drugog svjetskog rata, ovaj princip je polako počeo da zaokuplja zasluženu pažnju znamenitih umova.

U svom provokativnom i krajnje informativnom programu, Ričard Koh nam razotkriva na koji način ovaj čudesan ali prije svega praktičan princip funkcioniše, kako on utiče na nas i kako ga možemo primijeniti u cilju sopstvene koristi i kvalitetnijeg života.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: