EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
PUTOVANJE KROZ PORTUGALIJU
Pisac:  Žoze Saramago

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652108367

Prevodilac:  Tanja Štrbac

Broj stranica:  571

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2012.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:10.40  €
Sa popustom: 9.36 €
   

Dobitnik Nobelove nagrade.

Nezaboravno putovanje kroz predjele, istoriju i kulturu Portugalije.

Putovanje nikada nema kraj. Samo putnici imaju kraj. A čak i oni mogu produžiti putovanje u sjećanju, u pamćenju, u pripovijedanju. Kada je putnik sjeo na pijesak plaže i rekao: „Nema više šta da se vidi“, znao je da nije tako. Kraj jednog putovanja tek je početak drugog. Treba vidjeti ono što niste prvi put vidjeli, vidjeti ponovo ono što ste već vidjeli, vidjeti u proljeće ono što ste vidjeli ljeti, vidjeti noću ono što ste vidjeli danju, biti na suncu ondje gdje je ranije pala kiša, vidjeti usjeve kako bujaju, zreo plod, pomjeren kamen, sijenku koja ne bješe tamo prethodni put. Potrebno je vratiti se starim stopama da bismo ih ponovili, i da bismo ucrtali nove puteve pored njih. Potrebno je ponovo započeti putovanje. Uvijek.

Ova knjiga nije običan turistički vodič ili bedeker koji se nosi pod rukom, nego mnogo više od toga. Na svom putovanju kroz Portugaliju, njene skrivene kutke i viševjekovnu kulturu, Žoze Saramago je išao tamo gdje se uvijek ide, ali i tamo kuda se ne ide gotovo nikada. Putnik ističe da nije tu kako bi davao savjete, premda svojih opservacija ima napretek. Istina je, istovremeno, da će čitalac ovdje naći mnogo odabranih i istančanih opisa portugalskih krajolika, ljudi, umjetničke baštine i istorije ove zemlje, što je istovremeno unutrašnje putovanje ovog velikog pisca kroz sopstveni doživljaj domovine svojih predaka i savremenika. 

Jedinstveno izdanje u svijetu koje, umjesto predgovorom, započinje putopisnim zapisom iz Portugalije našeg nobelovca Ive Andrića. 

Putovanje kroz Portugaliju je oda zemlji i njenoj bogatoj tradiciji. Samo Portugalac može da napiše ovakvu knjigu, samo Saramago može da iznjedri ovakav stil. Ova knjiga je odavanje počasti zadivljujućem predjelu gde se završava more a počinje zemlja.“ Henri Šin, New Statesman

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: