EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
RAT ZA SMAK SVETA
Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652108909

Prevodilac:  Jasna Bunjevac

Broj stranica:  740

Format:  20cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:12.80  €
Sa popustom: 11.52 €
   

Nobelova nagrada za književnost 2010. godine.

Savjetnik je u svojim propovijedima toliko predskazivao da će sile Psa doći da ga uhvate i stave čitav grad pod nož, da se niko u Kanudosu nije iznenadio kada se saznalo da se jedna četa Devetog pešadijskog bataljona iz Baije iskrcala u tom mjestu, sa zadatkom da uhvati sveca. Proročanstva su počinjala da se obistinjuju, riječi su se pretvarale u stvarnost. Vijest je izazvala burnu reakciju, pokrenula staro, mlado, muško, žensko... Te noći, kad je počeo smak svijeta, sav Kanudos se zgrnuo oko Hrama Dobrog Isusa– kostura zdanja na dva nivoa, s tornjevima koji su izrastali i zidovima koji su se postepeno popunjavali– da bi saslušao Savjetnika. Vazduh je bio zasićen vjerskim zanosom izabranih. Savjetnik kao da je bio povučeniji u sebe nego ikad.


Ovim romanom Vargas Ljosa izražava svoje nezadovoljstvo, pobunu i neslaganje sa svijetom koji tumači glasom punim gnijeva, groteskne ironije, ali i nostalgije.
Uzimajući za glavni motiv događaje koji su se desili krajem XIX vijeka u Brazilu, kada je mlada Republika povela rat protiv grupe vjerskih fanatika u zabačenim sjeveroistočnim visoravnima zemlje, Vargas Ljosa pripovijeda oporu i zajedljivu priču o onima koji su na dnu društvene ljestvice i koji, umjesto da u novoj vladi prepoznaju mogućnost svog spasenja, nalaze strah od promjena. Zaostala sirotinja pobuniće se protiv građanskog braka, popisa stanovništva, decimalnog sistema… Kruta vojnička logika nove države neće imati nimalo razumijevanja za pomahnitalu sirotinju. Tako će nastati rat za smak svijeta sa konačnim bilansom od četrdeset hiljada poginulih.
 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: