EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
SIROČAD ELDORADA
Pisac:  Milton Hatum

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788676661889

Prevodilac:  Jasmina Nešković

Broj stranica:  121

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2009.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:5.40  €
Sa popustom: 4.86 €
   

"U proteklih 100-tinak godina u brazilskoj književnosti nastao je niz djela različitih žanrova koja čine zaseban tematski korpus posvećen Amazoniji.

Za jedne zeleni pakao, za druge zemaljski raj ili posljednja stranica Postanja, koju tek treba napisati, ova ogromna oblast ne prestaje da privlači pažnju istraživača i umjetnika, zahvaljujući prije svega svojim geografskim osobenostima, zadivljujućoj i zastrašujućoj bujnosti prirode i bogatom folklornom nasljeđu.

Jedini način ljudskog opstanka u okruženju koje ga ugrožava svojim preobiljem jeste da ga podražava ili odražava, stvarajući jedan pararelni, imaginarni i hiperbolički svijet. I kao što se u Amazonskom moru miješaju slatke i slane vode, tako je i u kolektivnom pamćenju naroda Amazonije, nemoguće razlučiti istoriju i legendu, stvarno od irealnog, doživljeno od snijevanog. Isto važi i za roman Siročad Eldorada u kome se miješaju mit i realnost, prošlost i sadašnjost, život i priča.

Pošto individualno sjećanje nikad ne teče hronološki i pravolinijski, vrijeme u romanu Miltona Hatuma organizuje se prvenstveno oko asocijacija pripovjedačevog pamćenja. Osobeno kretanje pamćenja pak uslovilo je i osoben narativni postupak koji brojnim digresijama lomi i prekida linearni tok naracije. Tako se životna ispovijest Miltonovog glavnog junaka razliva u bezbroj rukavaca, kanala i mrtvaja, kao da svojim tokom oponaša krivudavi i razuđeni tok Amazona."

Jasmina Nešković

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: