EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
SLATKO GORKA ISTORIJA ŠEĆERA
Pisac:  Elizabet Abot

Izdavač:  Geopoetika

ISBN:  9788676661770

Prevodilac:  Igor Cvijanović Arijana Luburić-Cvijanović

Broj stranica:  408

Format:  24 cm

Povez:  Meki

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2009

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:11.20  €
Sa popustom: 10.08 €
   

Slatko-gorka istorija šećera pronicljivo je i provokativno istraživanje o proizvodu u kojem većina nas svakodnevno uživa, a o kojem, ipak, tako malo znamo. Ona otkriva kako je šećer izmijenio prirodu objedovanja u devetnaestom vijeku, podstakao industrijsku revoluciju, proizveo nov i brutalan oblik ropstva, afrikanizovao polja šećerne trske u Novom svijetu, a kasnije zamijenio oslobođene crnce radnicima po ugovoru iz Indije i Kine. Slatko-gorka istorija šećera objašnjava kako su proizvodi od šećera poput sladoleda i šećerne vune pokrenuli revoluciju brze hrane početkom dvadesetog vijeka i učinili takvu ishranu društveno prihvatljivom.

Zadivljujući istraživački rad i suvereno pisanje čine Slatko-gorku istoriju šećera jednako dopadljivom i sveobuhvatnom. Prateći istoriju šećera do današnjih dana, ova knjiga pruža uvid u način na koji još uvijek trošimo šećer i količine u kojima to činimo; ona govori o tome da je prisilni rad i dalje prisutan u mnogim zemljama gdje se proizvodi šećer, kako se šećerna trska i šećerna repa bore s novim generacijama zaslađivača, o novim upotrebama šećera, kao i o činjenici da šećer može biti i koristan i štetan po životnu okolinu.

„Bogata, dramatična i očaravajuća knjiga."

The Globe and Mail

„Zabavno, očaravajuće i često uznemirujuće..."

The Montreal Gazette

„Elizabet Abot spaja antropologiju i istoriju u svom kombinovanju uvida...Snaga dirljivog i blistavog ostvarenja Elizabet Abot leži u tome što u njenom pripovijedanju nema konvencionalnosti, pridikovanja ili otrcanih fraza."

The Guardian

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: