EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
STAKLENO ZVONO
Pisac:  Silvija Plat

Izdavač:  Laguna

ISBN:  978-86-521-2802-0

Prevodilac:  Branko Vučićević

Broj stranica:  293

Format:  13x20 cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2018.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:7.10  €
Sa popustom: 6.39 €
   
Vrhunsko ostvarenje američke proze.
 
Kultni roman velike američke pjesnikinje Silvije Plat izvorno je objavljen 1963. pod pseudonimom Viktorija Lukas. Delimično zasnovan na Silvijinom životu, postao je klasik XX vijeka, proslavljen zbog crnohumornog i oštroumnog portretisanja pedesetih godina prošlog vijeka i prodat u milionima primjeraka širom svijeta. Mjesec dana nakon objavljivanja romana Stakleno zvono Silvija Plat je izvršila samoubistvo.
***
Kada Ester Grinvud 1953. pobijedi na konkursu za studente koji je raspisala redakcija časopisa Ženski dan, ona odlazi u Njujork da provede mesec dana kao jedna od dvanaest odabranih gostujućih urednica ove redakcije. Ushićena je zbog ukazane prilike jer vjeruje da će tako ostvariti svoj životni san da postane pisac. Međutim, iako uživa u večerama, koktelima, poklonima, njen život se otrže kontroli. Ona tone u depresiju, u privatni pakao koji je dobrim dijelom posljedica suočavanja sa nemogućim zahtevima koje pred ženu stavlja svijet konzervativne Amerike pedesetih godina prošlog vijeka.
 
Silvija Plat majstorskim umijećem uspijeva da čitaoca uvuče u Esterin slom s takvim intenzitetom da njeno ludilo postaje opipljivo, pa čak i razumljivo, što čini Stakleno zvono istinskim američkim klasikom.
 
„Prikazujući ludilo i svet ludila, ova knjiga nas prisiljava da razmotrimo velika pitanja koja postavlja svaka realistička književnost: šta je stvarnost i kako se suočiti s njom?“ New York Times Book Review
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: