EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
SUBOTA
Pisac:  Ijan Makjun

Izdavač:  Paideia doo

ISBN:  8674482902

Prevodilac:  Andrijana Božović

Broj stranica:  263

Format:  21cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2006

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:7.70  €
Sa popustom: 6.93 €
   

Subota, 15. februar 2003: London se sprema za masovni protest protiv rata u Iraku. Henri Peroun je srećan čovjek, uspješan neurohirurg, zaljubljen u svoju ženu i ponosan na dvoje odrasle djece, ćerku pjesnikinju i sina bluz gitaristu. Probudivši se prije zore, Henri odlazi do prozora. Plamen koji putuje preko noćnog neba– kometa, ili zapaljeni avion?– izgleda mu zloslutno i prijeteće.
Kasnije, kad krene na redovni subotnji skvoš meč, Peroun se probija kroz mnoštvo demonstranata na londonskim ulicama. Jedna trivijalna saobraćajna nezgoda dovodi ga u sukob sa Baksterom, nervoznim i agresivnim mladićem. Dr Peroun u njegovom držanju prepoznaje simptome ozbiljnog poremećaja.
Na izmaku subote ispunjene kadrovima stvarnih događaja i „unutrašnjim bioskopom“ misli o ratu i poeziji, muzici, smrtnosti i ljubavi, Henrijeve mračne slutnje o nasilju dobijaju epilog u njegovoj vlastitoj kući.

Napisana sa istim majstorstvom kao i Iskupljenje, ali sa dodatnim dramskim nabojem aktuelnih dogadaja, Subota je roman o Londonu koji „iščekuje svoju bombu“.

Makjuan je za ovaj roman dobio nagradu Džejms Tejt Blek Memorijal.

"Među romanima objavljenim 2005, nijedan nije zračio ovakvom intelektualnom i imaginativnom energijom… Knjiga velike moralne zrelosti. Umjetnički, moralno i politički, Makjuan je u zenitu." Times

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: