EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
SULEJMAN I ROKSELANA- PUTOVANJE U ISTORIJU
Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652109746

Broj stranica:  350

Format:  20cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2012.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:6.70  €
Sa popustom: 6.03 €
   

Ratujući s hrišćanima na Zapadu i s Persijancima na Istoku, Sulejman je Tursku za tri decenije preobrazio u svjetsku silu koja se zaustavila tamo gdje joj je bio domet. U traganju za čarobnim obrascem kako da se običan metal pretvori u zlato, za čim je težilo čitavo njegovo stoljeće, on se, uporedo sa svojim, koristio i umnim sposobnostima svojih pomoćnika, pogotovu vezira Ibrahima, i u tome je, uza sve, ostao do kraja nadmoćan. A da u svemu postojano izdrži, oslonac je nalazio u osjećanjima i postupcima Hurem-sultanije, na Zapadu zvane Rokselana. Neobična ljubav Sulejmana i Rokselane ušla je u osnove veličanstvenog uspona osmanskog cara, ali kad se robinja oslobodila, i njegovog sumraka.

Istorijska biografija jednog od najvećih srednjovekovnih vladara, ova povijest o Sulejmanu Veličanstvenom čita se kao istočnjačka priča u kojoj se prepliću ljubav, dvorski sjaj, ratovi, moć i slava. Od stupanja na prijesto 1520. godine Sulejman je, među savremenicima osvjedočen kao pravedan, milosrdan i mudar vladar, krenuo trnovitim putem osmanskog osvajača pohodima na Persiju na istoku, sjevernu Afriku i istočni Mediteran na jugu i Ugarsku i habzburške zemlje na zapadu. Njegov život prate ubudljive epizode o životu na carskom dvoru u Stambolu, spletkama u Porti i intrigama i običajima u sultanovom haremu. 

Odbrana i pad Beograda 1521, ključna za nastavak Sulejmanovog pohoda na zapad, dramatično i vjerno opisani su u ovoj knjizi. Njegova posljedica je bila propast ugarskog kraljevstva u usponu i strah susjednih naroda da će doživjeti istu sudbinu, a vijest o padu jednog od najvažnijih hrišćanskih uporišta gromoglasno je odjeknula u Zapadnoj Evropi: hrišćanski svijet je svakim danom postajao sve zabrinutiji za svoj opstanak pred naletima sve jače osmanske sile...

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: