EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
VOLJENA
Pisac:  Toni Morison

Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652113583

Prevodilac:  Dijana Radinović

Broj stranica:  345

Format:  20 cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2013.

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:7.70  €
Sa popustom: 6.93 €
   
U teškim godinama koje su uslijedile nakon Građanskog rata, odbjegla robinja Seta živi u Ohaju, progonjena košmarnim sjećanjima na Slatki dom, farmu na kojoj je živjela. Njen novi dom zaposjednuo je destruktivni duh koji čini sve da joj oteža život, ali prema kojem ona osjeća beskrajnu nježnost. To je Voljena, njena kći kojoj je u vrijeme bjekstva, u strahu da će biti uhvaćena i svirepo kažnjena, oduzela život. Na dječjem grobu nema čak ni imena, kao epitaf urezano je samo VOLJENA.
 
Pričom o sudbini junaka ovog romana prikazuju se sve strahote ropstva – otimanje iz rodne zemlje, ubijanja, mučenja, ponižavanja – da bi napokon slobodni, ti ljudi, slomljeni i poraženi, morali se bore sa teškim krizama identiteta i traumama koje su doživjeli, potiskujći prošlost u najdublje kutke uma ne bi li uopšte mogli da nastave da žive, ili prije da konačno počnu da žive. Kroz sav taj mrak vodi ih jedino iskra slobode, koja je dragocjenija i od samog života. Zureći neustrašivo u ambis ropstva, ovaj opčinjujući roman transformiše istoriju u priču koja je snažna poput Egzodusa i intimna poput uspavanke.
 
"Voljena je još jedan trijumf Toni Morison. Zaista, njena svestranost, vještina i dijapazon emcija ne poznaju granice. Ukoliko postoji ikakva sumnja u njen status jednog od najznačajnijih romanopisaca u Americi, ne samo svoje generacije već uopšte, roman Voljena će ih sve raspršiti." Margaret Atvud, New York Times Book Review
 
"Ona spaja užas i ljepotu u priči koja će vas zauvijek potresti." Sunday Times
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: