EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
ZABORAVLJENA GORA
Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652102488

Broj stranica:  268

Format:  20cm

Povez:  Meki

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2009

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:5.70  €
Sa popustom: 5.13 €
   

Dobitnik nagrade Evropske akademije za kulturu i književnost Orfejeva lira
Uži izbor za nagradu Miroslavljevo jevanđelje

Svijet i dalje juri za istim mitovima. Svaka naredna epska knjiga ili fantazijski film donose stvorenja i sadržaje nalik prethodnim. Osluškivali smo i činili bliskim tuđe legende, uživali u bajkovitim romanima dalekih predjela a  pri tom zaboravljali svoje.
Jednog tihog jula Zaboravljena gora – Mitska bića drevnog Balkana je glasno zapjevala valgorsku pjesmu o povratku Starpanje, Kletnika, Šaptača, Jauda, Zagrivuka, Gilzvita, Uzsrda, Svaroga... Pjesmu o polubogovima, o malim i velikim demonima, sitnim dušama i svetlim umova. Od tog dana magija i vede naših praotaca pletu neku novu maštu.
Pred vama je knjiga koja je pobijedila učmalost, donijela osveženje, odnijela nagrade, formirala domaću epsku fantastiku i podarila priče za sve generacije.

    
„Misli tako povezane, sa teksturama drevnosti čine da se čovjek osjeća kao da je ponovo dijete, plašeći se i nestrpljivo iščekujući šta će se desiti, ne na sledećoj stranici, već u sledećem redu.
Kad sam stigla do Valgora srce mi se stezalo u grudima, a kad sam okončala čitanje o demonskom vuku - Zagrivuku, zaplakala sam. Pitala sam se, kud mi nestade onaj strah od tako strašnog bića sa Vučja, a kako priča o njegovom nastanku uopšte i nađe put do moje samilosti i suza. Ali, jeste! I ne samo ona! Već svaka od priča postade dio nove svjesnosti o mitološkom zaveštanju Balkana. A nisam ni imala pojma da postoji.Nikada, ništa nalik ovome nisam pročitala.“
Svetlana Kovačević Blažić, profesor književnosti i prevodilac.
 

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: